“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.
Recent is de WMS gewijzigd, met als doel de positie van de MR te versterken door de informatieplicht van het bevoegd gezag duidelijker te beschrijven. Helaas lijkt de wet daarmee verzwakt op het punt van het informatierecht van de MR.
Onlangs gaf het Ministerie van Onderwijs een dringend advies aan scholen in het voortgezet onderwijs om geen mobieltjes meer toe te staan in het klaslokaal. Hoe kunnen scholen invulling geven aan het advies? En mag de MR hier ook iets van vinden?
De medezeggenschapsraad (MR) op school krijgt definitief geen instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. Dat heeft minister Dijkgraaf vorige week bepaald. Daarmee behoudt de MR alleen een adviesrecht over de hoofdlijnen van het meerjarig financieel beleid.
UvH start onderzoek naar vrijheid en gelijkheid in het onderwijs De vrijheden en verantwoordelijkheden van scholen zijn in Nederland vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Welke vrijheden en verantwoordelijkheden scholen zouden moeten hebben, is al decennia blijvend voer voor discussie. Een relevante vraag voor politiek en samenleving anno nu is of het grondwetartikel uit 1917 nog wel aansluit bij huidige visies op goed onderwijs en ontwikkelingen in de samenleving.
Op 3 juli behandelde de Tweede Kamer de Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met deze wet. In de Eerste Kamer staat het op 23 september op de agenda, maar het is nog onzeker of dit doorgaat, vanwege de val van het kabinet.
Uit een onderzoek van de VOO onder medezeggenschapsraden is gebleken dat het continurooster op de basisschool problemen voor leerlingen en leerkrachten oplevert. 70% vindt dat er voor de leerlingen te weinig tijd is om te eten, 35% vindt dat de pauzes te kort zijn voor personeelsleden (geen tijd om tot rust te komen, kiezen tussen eten of toiletbezoek) en 2 % vindt dat er te weinig tijd is voor buitenspelen.
Op 1 augustus 2023 wordt de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs ingevoerd. Deze wet leidt tot twee belangrijke wijzigingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS).
Na meer dan 100 jaar in Amsterdam en 26 jaar in Almere heeft de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) zich nu in Bussum gevestigd. Afgelopen dinsdag, 27 juni, werd het nieuwe kantoor feestelijk geopend in het bijzijn van vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties, (oud) collega’s, buurtbewoners en anderen die de VOO een warm hart toedragen. Het kantoor is gevestigd aan de Kapelstraat 33. Op deze iconische plek in Bussum stond tot en met 1983 “De Irene Studio” van waaruit het eerste officiële televisieprogramma van Nederland werd uitgezonden.
Goede medezeggenschap in het onderwijs vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen. Dat is de strekking van een brief die de Vereniging Openbaar Onderwijs met acht andere ‘veldpartijen’ in het funderend onderwijs naar minister Dijkgraaf stuurde.
Op 7 september en 7 november organiseert de VTOI-NVTK samen met de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), een digitale bijeenkomst over het halfjaarlijks gesprek tussen de raad van toezicht en de medezeggenschapsraad. Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan dit Webinar!
Ondanks de leerplicht zitten in Nederland meer dan 15.000 kinderen zonder onderwijs thuis. Tijd om het leerrecht handen en voeten te geven!
De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).
Onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs toont aan dat scholen in het voortgezet onderwijs de ouders niet goed informeren over de vrijwillige ouderbijdrage. De Inspectie onderzocht 160 schoolgidsen en in ruim driekwart van de gevallen voldoen de schoolgidsen niet aan de wet. Scholen onduidelijk over vrijwilligheid ouderbijdrage
Medezeggenschap is belangrijk voor onderwijs- en schoolbeleid dat wordt gedragen door de organisatie. Een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van de medezeggenschap is het hebben van voldoende faciliteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om tijd, vergaderfaciliteiten en scholing, maar ook om budget voor het inhuren van externe deskundigen en administratieve ondersteuning.
In de Staat van het Onderwijs 2023 schetst de Inspectie voor het Onderwijs opnieuw een verontrustend beeld. Het gaat niet goed met ons onderwijs. Dat is niet verrassend en bleek ook al uit voorgaande edities. Toch ontbreken in het rapport vaak de analyse, de verbanden tussen geconstateerde tekortkomingen en daarmee ook de aanzet voor oplossingen.
Wat begon als een manier om zijn dochter te helpen met haar schoolprestaties, is voor Jesús Medina inmiddels een passie. Inmiddels heeft Urban Chess op meer dan 150 plekken in het hele land schaaktafels geregeld, maar het liefst wil Jesús ze plaatsen op het schoolplein van elke basisschool en elke middelbare school in ons land.
Bijdrage van VOO-voorzitter Marco Frijlink in NRC: "het gesprek moet vooral in openheid op elke school worden gevoerd"
Het viel te verwachten, helaas: in 2024 groeit de armoede onder kinderen schrikbarend. 7,1% dat zijn in een klas van gemiddeld 24 kinderen, twee kinderen per klas. En natuurlijk zijn er lokale en regionale verschillen, maar met deze aantallen, mag je stellen dat in elk geval elke school ermee te maken heeft.
De Week van Openbare Scholen werd op 20 maart 2023 afgetrapt met het symposium 'Het verhaal van de openbare school'. Tijdens workshops gingen deelnemers in op de vraag hoe je de kernwaarden van het openbaar onderwijs, vrijheid, gelijkheid en ontmoeting, vormgeeft op school. Hier delen we een overzicht van de workshops en een terugblik van de workshopleiders.
Een zeer klein deel van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs heeft armoedebeleid geformuleerd, blijkt uit onderzoek namens de VOO. Terwijl armoede wel degelijk op elke school speelt. Het formuleren van een armoedebeleid in het schoolplan kan ervoor zorgen dat het thema bespreekbaarder wordt en dat kinderen beter worden ondersteund. Om dit te realiseren, pleit de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) voor het wettelijk verplicht opnemen van armoedebeleid in het schoolplan.
De vrijwillige ouderbijdrage veroorzaakt verschillen tussen scholen en moet afgeschaft worden. Sommige scholen wachten een politieke keuze hiervoor niet af en zetten die stap zelf al.
Het is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.
In de Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardig, vrijheid en ontmoeting en de slogan 'Openbare scholen – waar verhalen samenkomen' centraal. Deze kernwaarden en slogan zijn de basis van het actief pluriforme karakter van de openbare scholen.
MR-leden ervaren hun werk vooral positief, maar contact met de achterban en inwerken van MR-leden kan beter. Lees het onderzoek nu.
Regelmatig krijgen we bij onze helpdesk vragen over de vrijwillige ouderbijdrage. Vaak is er onduidelijkheid over de wetgeving of worden regels niet goed nageleefd. De bijdrage moet echt vrijwillig zijn en in alle communicatie richting ouders moet dat duidelijk worden aangegeven.
De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.
Met eersteklassers organiseerden we een Black Out Poetry-activiteit in alle talen die de leerlingen spreken. Dit hangt nu op ons Talenleerplein.
Digitale leermiddelen en de vrijwillige ouderbijdrage leiden tot kansenongelijkheid. Maak daar een einde aan, roepen ouderorganisaties op.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft samen met LAKS, Ouders & Onderwijs en de ROV het initiatief genomen om te onderzoeken wat de staat is van medezeggenschapsraden in Nederland. Zo komen we erachter wat er goed gaat op gebied van medezeggenschap en wat er verbeterd kan worden.
Op 16 november 2022 vindt het jaarlijkse WMS Congres plaats. Het congres wordt georganiseerd door Onderwijsgeschillen en is hét moment om ervaringen uit te wisselen en workshops te volgen als MR-lid. Net als elk jaar organiseert de VOO ook verschillende workshops.
Er gaat nog steeds veel mis met het innen en besteden van de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen en middelbare scholen. De VOO krijgt signalen uit het hele land van ouders dat nog steeds kinderen niet mee mogen doen met activiteiten omdat de bijdrage niet is betaald.
Het thuiszittersteam van de Fritz Redlschool in Utrecht begeleidt leerlingen terug naar school door echt te kijken wat de jongere nodig heeft. Zonder protocollen, maatwerk bij de jongere thuis, zodat uiteindelijk schoolgang weer tot stand komt.
Wie per 2024-2025 met de pabo of een tweedegraads lerarenopleiding wil starten, betaalt de eerste twee jaar weer het volledig wettelijk collegegeld. VOO-beleidsadviseur Bram Buskoop: "dit plan is zeer onwenselijk voor het onderwijs en pijnlijk voor iedereen die hard werkt aan het bestrijden van het lerarentekort." De VOO roept Tweede Kamerleden op om dit plan niet goed te keuren en voorstellen in te dienen om lerarenopleidingen financieel een stuk aantrekkelijker te maken ten opzichte van andere hbo- en wo-studies.
De VOO ontwikkelde MR en Financiën zodat MR-leden het gesprek met de directeur en het schoolbestuur over beleidskeuzes beter kunnen voeren.
Ook voor het schooljaar 2022/2023 biedt Vereniging Openbaar Onderwijs een breed aanbod aan cursussen. Doel van deze cursussen is het onderwijs in Nederland te versterken door vooral medezeggenschapsraden te ondersteunen. Zo kunnen zij effectief hun werk doen en zijn ze een waardevolle gesprekspartner voor bestuur en directie.
Na het geslaagde webinar eind juni organiseert de VOO opnieuw een webinar over de vrijwillige ouderbijdrage inclusief een q&a. Meld u nu aan.
Volg MR Introductie, een webinar voor potentiële MR-leden. Speciaal voor ouders, leerkrachten en leerlingen die erover nadenken om in de medezeggenschapsraad (MR) van hun school te stappen.
Aan schoolbesturen is gevraagd corona draaiboeken voor 1 oktober voor te leggen aan de MR. De VOO maakte een actuele handreiking corona voor medezeggenschap in het onderwijs.
De VOO heeft een bestand met ambtelijk secretarissen die op diverse plaatsen in Nederland worden ingezet. Door de toenemende vraag zijn wij op zoek naar ambtelijk secretarissen die via de VOO aan de slag willen bij een GMR.
De ouderbijdrage wordt voor veel meer gebruikt dan alleen een schoolreisje. Het is onvermijdelijk dat we het gesprek gaan voeren over de vraag wat we vinden dat er voor elke leerling aan budget beschikbaar zou moeten zijn.
De VOO stelt voor om het opnemen van armoedebeleid in het schoolplan wettelijk te verplichten. De reacties vanuit de wetenschap en het werkveld hierop zijn vrij positief.
Hoe gaat het nu met de vrijwillige ouderbijdrage en wat is de rol van de MR hierin? Tijdens een webinar delen we ervaringen en inzichten.
Gratis webinar voor mensen met interesse in de MR: ouders, personeelsleden en leerlingen. Laat u in één uur informeren over de MR en meld u aan.
Speciaal voor het primair onderwijs heeft de VOO een online ouderavond ontwikkeld over digitale opvoeding.
Ondanks dat 95% van de scholen de MR betrekt bij besteding van NPO-gelden, is er op lang niet alle scholen al ingestemd door de MR met de plannen. Dit is wel verplicht.
De Landelijke Commissie Geschillen WMS doet onafhankelijk uitspraak als een medezeggenschapsorgaan en het bevoegd gezag van een school het ergens met elkaar over oneens zijn. Het is van belang dat een geschil tijdig wordt ingediend, want anders kan het zijn dat uw geschil niet wordt behandeld.
Sinds het begin van dit schooljaar geldt de aangescherpte burgerschapsopdracht. De nieuwe wetgeving biedt scholen meer houvast en richting. Dat geldt ook voor de inspectie, die eerder al signaleerde dat scholen te weinig deden, mede omdat er veel onduidelijkheid was.
De Vereniging Openbaar Onderwijs en VOSABB hebben een brandbrief gestuurd aan de gemeenteraad van Maastricht en Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. Aanleiding is het raadsvoorstel dat op 22 februari in de gemeenteraad van Maastricht wordt behandeld en waarin het college van B&W voorstelt in te stemmen met het voorgenomen besluit van LVO, de grote scholenkoepel voor voortgezet onderwijs in Limburg, om alle scholen de denominatie ‘algemeen bijzonder’ te geven. De facto wordt daarmee het openbaar onderwijs afgeschaft.
Van 21 tot en met 25 maart 2022 is de Week van Openbare Scholen! In deze week laten leerlingen, leerkrachten, schoolleiders en bestuurders zien dat het openbaar onderwijs staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Sinds corona onder meer het onderwijs in zijn greep houdt, is er meermaals voorgevallen dat de landelijke overheid heeft gesteld dat er voor een bepaalde periode geen fysiek onderwijs meer mocht worden gegeven. Om hier een volgende keer goed op voorbereid te zijn, is het van belang dat scholen beleid maken en protocollen opstellen.
Waar het over onderwijs gaat, ademt het regeerakkoord kansengelijkheid. Goed onderwijs voor álle kinderen. En hoe opmerkelijk het ook mag zijn, daar is in Nederland vandaag de dag helaas nog veel aan te doen. Dus het enthousiasme over de vele plannen zal snel wegebben, het zal gaan om de uitvoering. Er is werk aan de winkel en de VOO denkt en doet -als vanouds- graag mee.
Begin december presenteerde de Onderwijsraad een rapport waarin de raad zijn zorgen uitspreekt over de toename van marktwerking in het onderwijs. Dit gaat dan om de mate waarin huiswerkinstituten en bijles de school zijn ‘binnengedrongen’. De VOO sluit zich aan bij de Onderwijsraad over deze zorgen.
Uitgeverijen van lesmethodes vermijden mogelijk gevoelige onderwerpen. Denk aan illustraties waar wereldse onderwerpen als kermis, tatoeages, make-up, korte rokjes en zelfs dinosaurussen niet in mogen worden gebruikt.
Het bevreemdt de VOO dat de Onderwijsraad zichzelf typeert als de hoeder van het grondwetsartikel, maar tegelijkertijd miskent dat ook een grondwet in de tijd hoort mee te bewegen met grote maatschappelijke veranderingen. Ook dat is immers een kenmerk van een democratische rechtsstaat.
We zagen ook nog dit jaar dat er allerlei creatieve manieren waren gezocht én gevonden om ouders toch de vrijwillige ouderbijdrage te laten betalen.
Helaas is het niet voor elk kind vanzelfsprekend dat het onderwijs krijgt aangeboden. Het aantal kinderen dat zonder onderwijs thuiszit groeit.
Afgelopen week werd uit de eerste voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs nog maar eens duidelijk dat de coronacrisis er flink heeft ingehakt. Niet alleen staat het welbevinden van jongeren onder druk, ook is er sprake van significante leerachterstanden.
Recent ontstond breed gedeelde ophef over een door een scherpe NRC-journalist blootgelegde praktijk bij uitgevers van lesmethoden. Omdat deze uitgeverijen zoveel mogelijk klanten willen voor hun boeken, loont het de moeite om de voor sommigen aanstootgevende voorbeelden of illustraties niet op te nemen.
Op 5 oktober jongstleden is Bareld de Vries op 87 jarige leeftijd overleden. Bareld was een groot voorstander van openbaar onderwijs.
Artikel 23 zorgt ervoor dat in het onderwijs kinderen zich gescheiden ontwikkelen, afhankelijk van de religieuze en levensbeschouwelijke voorkeuren van hun ouders. De VOO zet zich ervoor in dat kinderen met welke achtergrond dan ook, met elkaar in één klas komen. Om zich met elkaar te ontwikkelen en met begrip en respect voor elkaar samenleven.
VOO over advies Onderwijsraad: “blij met aandacht voor democratische rechtstaat en rechten van leerlingen, maar het is tijd voor bredere discussie over artikel 23”.
Als 70 kinderen worden gepest, moet je daar dan iets aan doen? Het antwoord is natuurlijk ja, maar in de praktijk gebeurt dat toch vaak niet.
Gemiddeld zitten er in elke klas zo’n 2 à 3 kinderen die in armoede opgroeien. De VOO wil graag dat elke school, gezamenlijk met iedereen die er bij betrokken is, een armoedebeleid formuleert. En dat het armoedebeleid een verplicht onderdeel van het schoolplan wordt.
Het is aan te raden om als MR jaarlijks een activiteitenplan te maken. In dit plan neemt de MR de onderwerpen op die het komende jaar in de MR spelen. Deels zijn dat vaste onderwerpen, zoals de begroting of het formatieplan. Maar er zijn vaak ook actuele onderwerpen waar de MR goed op kan letten.
De menukaart NPO geeft verstandige suggesties voor het stimuleren van ouders om hun kinderen te helpen bij bijvoorbeeld lezen of huiswerk.
De wet vrijwillige ouderbijdrage gaat op 1 augustus in en het is nog lang niet voor alle scholen duidelijk is wat dit nou betekent.
Samen met openbare besturenorganisatie VOS/ABB reageerde de VOO op de voorgestelde wijziging van artikel 23 van de Grondwet.
Als je als MR te maken krijgt met een fusie moet je daar niet over nadenken. Dan móét je externe deskundigheid inschakelen.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe burgerschapswet. VOO en VOS/ABB zijn blij dat deze wet is aangenomen. Lees er meer over.
De burgerschapswet maakt duidelijk welke rol scholen spelen. Leerlingen actief kennis van onze basiswaarden bijbrengen.
De Vereniging Openbaar Onderwijs, het LAKS en Ouders en Onderwijs doen samen onderzoek naar de rol van de MR bij het Nationaal Programma Onderwijs. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of MR's goed betrokken worden en of de informatievoorziening op orde is.
Op 1 augustus wordt de wet van Peter Kwint en Lisa Westerveld van kracht. Deze wet bepaald dat kinderen niet mogen worden uitgesloten van activiteiten, ook niet als ouders/verzorgers de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.
Wet Bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs is tot stand gekomen zonder betrokkenheid van ouderorganisaties, vakbonden en leerlingenorganisaties.
Deze week kregen we een aantal vragen over de besteding van de NPO-middelen. Dit plan moet worden voorgelegd aan de MR van elke school.
Acht ouderorganisaties sturen een brief aan informateur Mariëtte Hamer met noodzakelijke verbetervoorstellen voor het onderwijs. In de brief pleiten de organisaties onder meer voor een maximale klassengrootte, leerrecht voor kinderen en het structureel maken van een deel van de 8,5 miljard uit het Nationaal Programma Onderwijs.
Op dinsdag 22 juni organiseert de VOO voor MR-leden een gratis webinar over de vrijwillige ouderbijdrage in het onderwijs. Tijd: 19.30 tot 20.30 uur.
Op 23 juni van 13.00 tot 17.00 uur vindt de online talkshow ‘Burgerschap in beweging’ plaats vanuit Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Tijdens deze talkshow wordt gesproken over hoe scholen zelf passend burgerschapsonderwijs kunnen organiseren.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) is van mening dat het aan de besturen in het voortgezet onderwijs zelf is om te bepalen of het verantwoord is om vanaf 31 mei de scholen voor voortgezet onderwijs weer volledig te openen.
Op maandagavond 17 mei presenteerde de GMR van Fluvium, via een livestream, een talkshow over de rol van de medezeggenschap bij de onderwerpen leerlingenraad, onderwijskwaliteit, kleine scholen en gepersonaliseerd leren.
Steeds vaker zijn er ambtelijk secretarissen die het 'regelwerk' van de GMR uit handen nemen. En dat is goed nieuws, vindt ook Janny Arends, senior beleidsadviseur bij de VOO.
Sinds februari is de zogeheten Benckmark voor basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar. De Benchmark is een instrument dat GMR's inzicht biedt in de inzet van middelen bij het bevoegd gezag.
De helft van de MR-leden in het voortgezet onderwijs is zonder verkiezingen lid geworden van de MR. Dat blijkt uit onderzoek van het LAKS en de VOO.
De VOO heeft met belangstelling en een zekere ontreddering kennisgenomen van de ‘Staat van het Onderwijs’ die de Inspectie van het Onderwijs vandaag presenteert.
Er vindt een wetswijziging plaats van de ouderbijdrage zodat kinderen niet worden uitgesloten van door de school georganiseerde activiteiten.
Handreiking voor de MR over het Nationaal Programma Onderwijs die de VOO heeft gemaakt om medezeggenschapsraden te ondersteunen.
De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB. Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting staan centraal deze week.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft de afgelopen weken de verkiezingsprogramma’s, websites en ingevulde kieswijzers van politieke partijen onderzocht op de wijze hoe zij het onderwijs willen verbeteren.
De ouderraad (OR) heeft niet het wettelijke recht om met de directie mee te praten over beleidszaken aangaande de school. Dat blijkt uit een uitspraak van een landelijke klachtencommissie onderwijs. Een OR had een klacht ingediend omdat ouderbeleid op school wijzigde zonder hier de OR bij te betrekken.
De Vereniging Openbaar Onderwijs is verheugd over de kern van het Nationaal Onderwijsplan dat de ministers Engelshoven en Slob op 17 februari presenteerden.
De VOO heeft een vernieuwde handreiking voor leden van medezeggenschapsraden geschreven. De handreiking gaat in op de rol van de MR in tijden van corona.
Ouderorganisaties hebben een gezamenlijke brief geschreven waarin zij de signalen van ouders beschrijven met het dringende verzoek deze punten mee te nemen in het overleg over Onderwijs & Corona.
Van 22 t/m 26 maart vindt de ‘Week van Openbare Scholen – waar verhalen samenkomen’ plaats. Openbare scholen laten tijdens deze week zien hoe zij invulling geven aan de kernwaarden; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
In verband met de kerstvakantie is de VOO van 21 december tot 4 januari niet bereikbaar. De helpdesk is ook gesloten tijdens deze twee weken.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft een nieuwe handreiking voor de medezeggenschapsraad (MR). In de handreiking wordt ingegaan op wat de MR kan betekenen in het kader van armoede onder kinderen op school.
Onze senior beleidsadviseur Janny Arends sprak met de Nationale Ombudsman over medezeggenschap op school.
Tijdens het WMS congres On Tour sprak de VOO met Farbod Moghaddan over medezeggenschap in tijden van corona en Sinterklaas.
Voor alle kinderen is het van belang dat zij aan het eind van de basisschool een passends schooladvies krijgen voor het voortgezet onderwijs. De VOO zet zich in om de kansengelijkheid voor alle kinderen te bevorderen.
Het Ministerie van Onderwijs heeft lang gecommuniceerd dat per 1 januari 2021 een belangrijke wijziging op de Wet Medezeggenschap op Scholen zou ingaan, namelijk het instemmingsrecht van de MR op de hoofdlijnen van de begroting.
Sommige scholen doen alleen nog maar aan roetveegpiet en op andere vindt men dat de traditie onaangetast moet blijven. Maar op vrijwel elke school zal de discussie zich aandienen en dan is de vraag: bieden de nieuwe kernwaarden houvast?
Meer dan 50% van de schoolbesturen heeft een bovenmatig vermogen. Dat schrijven ministers Slob en Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.
De VOO heeft aandacht gevraagd voor het faciliteren van actieve ontmoeting in de wetsaanpassingen rondom burgerschap. Minister Slob (CU) steunt die aandacht, maar een passage hierover opnemen in de wet ziet de minister niet zitten.
Het kabinet heeft het dringende advies gegeven om op scholen een mondkapje te dragen, zoals op de gang en tijdens pauzes. Maar wat als een school dit verplicht wil stellen? Lees er hier meer over.
Vóór 1 januari moeten de meeste schoolbesturen een nieuwe begroting hebben opgesteld voor het komende kalenderjaar.
De getallen zijn niet eensluidend, maar er lijkt consensus dat minstens 200.000 en misschien wel meer dan 300.000 kinderen elke dag zonder ontbijt naar school komen. Sommige scholen rapporteren dat 60 tot 70% van de kinderen geen ontbijt krijgt. De effecten laten zich raden. Concentratie, geheugen en leervermogen in het algemeen nemen af.
De VOO stelt samen met VOS/ABB kritische vragen over de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen. Deze wet biedt meer ruimte voor aparte scholen.
Scholen zijn bezig met het wijzigen van de schooltijden. Ga naar onze kennisbank en bekijk de vernieuwde handreiking over het wijzigen van schooltijden.
Hi wereldverbeteraar,’ begint Amghar in Van radicaal naar amicaal. In november verscheen zijn boek voor docenten en jongerenwerkers over het bespreekbaar maken van radicalisering. Ook was hij rond de jaarwisseling te zien in de NTR-serie Karim pakt zijn kans, over kansenongelijkheid in het onderwijs.
De vraag wat leerlingen moeten kennen en kunnen na een paar jaar op school is er een die in Den Haag tot verhitte debatten leidt. Maar over een ding is bijna iedereen het eens; behalve kennis over taal en rekenen is kennis over de wereld om je heen onmisbaar.
Verschillende ouderorganisaties hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de Kamercommissie om een aantal zaken die zij belangrijk vinden onder de aandacht te brengen.
Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting zijn de waarden waar we in het openbaar onderwijs voor staan. De openbare school is een plek waar kinderen en jongeren samen leven en samen leren. Het is een mini-samenleving waarin ruimte is voor ieders verhaal.
Vrijheid, gelijkwaardigheid en ontmoeting. Dat zijn de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs.
Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting zijn de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. Samen met de slogan Openbare scholen - waar verhalen samenkomen versterken ze de identiteit van het openbaar onderwijs.
Vandaag is MR Academie beschikbaar gekomen: een online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschapsraden in het primair en het voortgezet onderwijs. MR Academie bestaat uit e-learning cursussen.
24 procent van de medezeggenschapsraden in het primair onderwijs geeft aan niet of niet correct te zijn betrokken bij de besluitvorming over de inrichting van het onderwijs vanaf 11 mei, het moment waarop de basisscholen weer open mochten.
Besturen denken op dit moment na over keuzes die gemaakt moeten worden bij het herstarten van het onderwijs. De medezeggenschapsraad heeft hier inspraak in. De VOO heeft een aantal adviezen voor uw MR op een rij gezet.
De Vereniging Openbaar Onderwijs heeft een brief gestuurd aan de Kamercommissie Onderwijs. Hierin vragen zij de minister duidelijk te maken dat de Wet Medezeggenschap op Scholen onverkort van toepassing is.
Vanaf maandag 20 april biedt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) online cursussen aan. Medezeggenschapsraden en overblijf-medewerkers kunnen zo toch gebruik maken van het geplande aanbod.
Ouderorganisaties hebben een brief gestuurd naar minister Slob. In deze brief brengen zij punten onder de aandacht betreffende de aanpak in het onderwijsveld rondom de coronacrisis. Reden voor deze brief zijn zorgelijke signalen van ouders.
De Eerste Kamer nam deze week het wetsvoorstel over doorstroomrecht ‘Gelijke kans op doorstroom’ aan. Doorstroom wordt hiermee eenvoudiger en gelijke kansen voor leerlingen bevordert. Daarom steunt de VOO het voorstel ook van harte.
De VOO en VOS/ABB hebben samen een gratis online aanbod voor het onderwijs op afstand op het gebied van burgerschap en levensbeschouwing. Het aanbod is voor leerkrachten in het basisonderwijs en docenten in het voortgezet onderwijs vanaf deze week beschikbaar.
In zijn brief aan de Tweede Kamer meldt minister Slob dat de subsidie voor dit project per 31 maart a.s. stopt en dat er een aanbesteding voor een andere vorm van ondersteuning van de medezeggenschap in het primair en voorgezet onderwijs wordt uitgezet. Onduidelijk is wat er vanaf 1 april gebeurt.
ghg Voor maar liefst 199.000 leerlingen geldt: geen laatste schooldag. Geen gala. Geen gebuffel. Geen examens. Geen spannende afwachting. Geen overdreven opluchting. Geen feesten. Geen reizen. Helemaal niets.
In verband met de voorlopige sluiting van de scholen en het uitstellen van het kernwaardencongres naar 4 november, verschijnt deze editie nu op 9 juni.
De lancering van de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs, het nieuwe kernwaardenportaal op www.openbaaronderwijs.nu en het nieuwe logo dat bij de kernwaarden hoort, zal op 9 juni in gewijzigde vorm – online – plaatsvinden.
Het VOO Congres School & Armoede gaat niet door in verband met de verspreiding van het coronavirus. De beslissing hierover is vandaag genomen. Of het congres op een ander moment plaatsvindt, wordt later bekend.
In verband met de verspreiding van het nieuwe coronavirus is besloten dat het kernwaardencongres Wat is jouw verhaal?! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) niet doorgaat op woensdag 18 maart. Wij verplaatsen het congres naar woensdag 4 november 2020.
De Tweede Kamer bespreekt deze week het wetsvoorstel ‘Wet gelijke kans op doorstroom naar havo en vwo’. Hiermee wil minister Slob regelen dat elke leerling een eerlijke en gelijke kans op doorstroom krijgt (van vmbo-gl/tl-4 naar havo 4 of van havo-5 naar vwo-5).
Waar leraren staken, kan Jelmer Evers niet ontbreken. Vorige week sprak hij over ‘Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld. De rol van het onderwijs en de leraar’, op de NIVOZ onderwijsavond in de reeks De grote wereld en de kleine wereld. Naar een pedagogiek van de hoop. Evers is geschiedenisdocent, denkt, schrijft en spreekt in binnen- en buitenland over onderwijs en is sinds kort vicevoorzitter van de Algemene Onderwijsbond.
Waarom roept het voorstel van onderwijspartners om het definitieve schooladvies uit te stellen weerstand op, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat onze vroege voorsortering leidt tot meer kansenongelijkheid?
“Het wetsvoorstel dat het onderwijs in burgerschap moet inrichten gaat onnodig ver en tast de autonomie van scholen aan”, zo stelt Trouw in het hoofdredactioneel commentaar van 15 januari jl. Maar onze grondwettelijk verankerde vrijheid moet juist in het onderwijs bejubeld én geduid worden om deze te kunnen doorgronden en beschermen.
De ouderverenigingen Ouders van Waarde en de Vereniging Openbaar Onderwijs zijn enthousiast over de plannen om het definitieve schooladvies uit te stellen tot het derde leerjaar in het voortgezet onderwijs.
Versterking medezeggenschap publiceert op infowms.nl good practices van (G)MR’en: succesvolle initiatieven die de medezeggenschap op hun school te versterken. De elfde good practice gaat over de medezeggenschap van leerlingen op het Oostvaarders College in Almere.
Op 28 maart organiseert de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) het landelijke congres School en Armoede. Voor de VOO is dit congres de start van onze campagne om dit onderwerp structureel op de agenda te krijgen bij beleidsmakers, leerkrachten, directeuren en besturen.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) waardoor kinderen niet meer uitgesloten mogen worden van activiteiten als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen.
In november van 2019 deed de Landelijke Commissie voor Geschillen Wet medezeggenschap op scholen (LCG WMS) een opvallende uitspraak. In de zaak, aangespannen door een medezeggenschapsraad (MR), stonden twee onderwerpen centraal: geen advies bij het uitbrengen van de begroting en het bepalen van een maximale vergoeding voor juridische ondersteuning.
Er is betere ondersteuning nodig voor ambtelijk secretarissen van medezeggenschapsraden in het onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van de VOO. Zo is er behoefte aan meer kennis over wetgeving en er is vraag naar een betere functieomschrijving.
Op 18 maart 2020 houden de VOO en VOS/ABB een landelijk congres over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. Op dit feestelijke congres, bij het Openluchtmuseum in Arnhem, worden de kernwaarden gelanceerd. Ook u kunt hierbij zijn. Deelname is gratis!
Op 27 november 2019 vond het jaarlijkse WMS Congres plaats. Op het congres is ruimte voor leden van medezeggenschapsraden en hun gesprekspartners om elkaar te ontmoeten, om workshops te volgen en om in gesprek te gaan met voor medezeggenschap belangrijke organisaties, zoals de VOO.
Een mengsel van melancholie en uitbundigheid. Dat horen we in de Klezmer-muziek die Micha de Winter voorafgaand aan zijn lezing speelt op klarinet. Het raakt volgens hem aan het thema van deze 2e NIVOZ Onderwijsavond in de reeks De grote wereld en de kleine wereld. Naar een pedagogiek van de hoop. ‘Hoop in tijden dat we die - in een zekere periode van melancholie en ellende – ook misschien heel erg nodig hebben.’
Iedere leerling moet binnen het publieke stelsel passend onderwijs kunnen krijgen. Dit stelt de Onderwijsraad in reactie op een adviesvraag van minister Slob. Hij wilde weten of het mogelijk is leerlingen (tijdelijk) onderwijs te laten volgen op een particuliere school met bekostiging door het Rijk. Dit zou voor sommige leerlingen een oplossing kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat zij hier meer individuele aandacht krijgen.
In het najaar van 2017 werd het onderwijsveld opgeschrikt door het rapport ‘Licht op schaduwonderwijs’. Uit onderzoek van Oberon en SEO Economisch Onderzoek bleek dat veel leerlingen in het VO gebruik maken van extra, vaak betaalde ondersteuning en begeleiding buiten het reguliere onderwijsaanbod. Kinderen van hoger opgeleide ouders volgen vaker een betaalde variant, wat de bestaande kansenongelijkheid vergroot.
Waarom krijgen veel kinderen een label als ADHD opgeplakt, ondanks beperkte waarde van zo’n label? Om dat te achterhalen onderzocht psycholoog en onderwijsadviseur Bert Wienen hoe leraren denken over medische classificaties voor hun leerlingen.
Wat te doen als een leerkracht en leerling er samen niet uitkomen? Het expertisecentrum Innoord biedt ondersteuning aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en adviseert basisscholen. Twan (11) uit groep 7 deed mee aan de impulsklas. Hij kijkt samen met zijn moeder en leerkracht terug.
We gaan ergens zitten en ik vraag: ‘Wat is er gebeurd?’ Hij zegt iets onduidelijks, over tegen een muur aan te hebben geschopt. Ik vraag nog een keer wat er gebeurd is en hij vertelt nu over de juf en dat het niet eerlijk is.
In opdracht van Versterking medezeggenschap heeft de VOO een nieuwe serie brochures ‘Ik in de MR?!’ geschreven. De brochures zijn inmiddels toegankelijk voor alle ouders en medewerkers op scholen die overwegen zich kandidaat te stellen voor de medezeggenschapsraad.
Onderzoek van Onderwijs Consumenten Organisatie toont aan dat op een groot deel van de scholen en stichtingen in Amsterdam er constructief wordt overlegd tussen het bevoegd gezag en de medezeggenschap en ook dat de medezeggenschapsraad serieus wordt genomen.
Arie Slob, Minister van Onderwijs, is van plan meer mogelijkheden te bieden om ouders voor de klas te zetten om het lerarentekort op te vangen. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt dit een schijnoplossing voor het probleem en pleit er dan ook voor dit niet te doen.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt dat het salaris van leerkrachten in het basisonderwijs structureel omhoog moet. Een fatsoenlijk salaris is niet alleen rechtvaardig, maar ook noodzakelijk om het lerarentekort op te lossen, stelt de VOO.
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) speelt een nadrukkelijke rol bij het beleid van het schoolbestuur rond passend onderwijs. De nieuwe handreiking ‘De positie van de GMR bij passend onderwijs’ is bedoeld om GMR-leden handvatten te bieden voor het bespreken en het beïnvloeden van het beleid en de besteding van de middelen voor passend onderwijs.
Er is de afgelopen jaren wel iets gezegd over het lerarentekort in het basisonderwijs. Er zijn actieplannen gepresenteerd, zij-instromers worden gestimuleerd, grote steden maken het wonen aantrekkelijker, het kan niet op. Het lerarentekort: er is maar 1 oplossing en dat is salarisverhoging.
Scholen mogen leerlingen nooit uitsluiten van activiteiten wanneer hun ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Dit geldt ook voor extra onderwijsprogramma’s zoals tweetalig onderwijs en technasia. Dat meldt minister Slob in reactie op kamervragen naar aanleiding van de Schoolkostenmonitor 2018/2019 en onderzoek naar de kosten voor tweetalig onderwijs in het VO.
Na een goed half jaar overleg fuseerden in augustus 2018 vier besturen voor voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen tot een bestuur, en besloten scholengemeenschappen De Rede en het Zeldenrust Steelantcollege uit Terneuzen als Lodewijkcollege verder te gaan.
Margreet Bulkmans is uit overtuiging al 50 jaar lid van de VOO. Leone, beleidsadviseur bij de VOO en redacteur van ons magazine ‘Onze School’ ging bij haar langs.
In een onderzoek naar de grenswaarden voor het eigen vermogen van onderwijsbesturen heeft de inspectie voor het onderwijs geconstateerd dat over 2017 er 134 samenwerkingsverbanden zijn die een eigen vermogen hebben dat boven het gewenste maximale eigen vermogen ligt.
De projectgroep Versterking medezeggenschap heeft een nieuwe handreiking 'Communicatie tussen GMR en MR' gepubliceerd. De handreiking, geschreven door onderwijsadviseur bij de Vereniging Openbaar Onderwijs Janny Arends, biedt leden van (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden handvatten, tips en suggesties om een goede samenwerking tussen GMR en MR te bevorderen.
Vele leerlingen en de Vereniging Openbaar Onderwijs met hen keken ernaar uit: met ingang van het schooljaar 2019-2020 had een wettelijk doorstroomrecht vmbo-havo van kracht moeten zijn. De nieuwe wet moet een soepelere doorstroom regelen, waarbij alle leerlingen met een diploma vmbo-gl of vmbo-tl (de mavo) recht krijgen om door te stromen naar de havo, mits zij in ten minste één extra algemeen vormend vak eindexamen hebben gedaan.
Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen vaak een hoger schooladvies dan klasgenoten die hetzelfde presteren, maar wier ouders minder hoog zijn opgeleid. Socioloog Sara Geven kreeg een grote beurs om te onderzoeken op welke manier het school- advies eerlijker kan.
Tijdens de opening van het congres De Staat van het Onderwijs, waar ik de VOO vertegenwoordig, staat ‘hokjesdenken’ centraal. De Deense video 'All that we share' wordt vertoond, die laat zien hoeveel mensen met verschillende achtergronden eigenlijk delen. Aan de zaal wordt gevraagd wie weleens is blijven zitten, of wie een ‘stapelaar’ is. Leerkrachten, bestuurders, beleidsmedewerkers: uit alle geledingen gaan mensen staan.
Op een regenachtige namiddag in november 2018 kwamen mensen met allerlei achtergronden bij elkaar op de Hogeschool van Amsterdam. Wat zij deelden? Interesse in of zorgen over ‘schaduwonderwijs’, een fenomeen dat groeit en een groeiende belangstelling geniet.
De kranten staan vol met berichten over onderwijs en geld. Scholen klagen over te weinig geld, de minister en Tweede Kamer wijzen op geld wat op de plank blijft liggen, maar hoe zit het nu voor uw school/bestuur?
Het thema ‘kansengelijkheid’ staat volop in de belangstelling binnen het onderwijs en niet voor niets. Ook de VOO besteedt hier uitgebreid aandacht aan in het speciale themanummer van Onze School, dat vorige week bij de leden op de mat viel. De onderwijsministers stuurden op 13 maart een brief naar de Tweede Kamer, waarin zij diverse maatregelen noemen ter bevordering van kansengelijkheid.
De Onderwijsraad waarschuwt in de ‘Stand van educatief Nederland’ voor de doorgeschoten differentiatie in ons onderwijsstelsel. Op jonge leeftijd worden kinderen al van elkaar gescheiden in onderwijssoorten, waardoor zij onvoldoende in aanraking komen met kinderen met andere achtergronden en sommige groepen leerlingen minder kansen krijgen. Ontwikkelingen waar ook de VOO zich grote zorgen over maakt.
Op 5 februari 2019 publiceerde De Volkskrant dit opniniestuk van onze directeur Marco Frijlink.
Het thema van de School!Week 2019 is ‘Openbaar onderwijs heeft karakter’. Via de website openbaaronderwijs.nu is de lessenserie ‘Onze school heeft karakter’ te downloaden.
Minister Slob heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aankondigt dat de fusietoets in het basis- en voortgezet onderwijs wordt afgeschaft.
Ouders doen hun kind steeds vaker op bijles, bijvoorbeeld uit angst voor een vmbo-advies. Dat is vaak het einde van de kans op hoger onderwijs. In haar boek De bijlesgeneratie analyseert Louise Elffers de run op een zo hoog mogelijk schooladvies.
De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) houdt een enquête onder ouders van kinderen binnen het openbaar onderwijs over het omgaan met verschillen op school. Dit gebeurt in samenwerking met KOOGO, de ouderkoepel van het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs in Vlaanderen.
Leone de Voogd (31) komt als onderwijsadviseur de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) versterken. Zij richt zich op de thema's identiteit en kernwaarden van het openbaar onderwijs, burgerschapsvorming, leerlingparticipatie, ouderbetrokkenheid en passend onderwijs.
De helpdesk van de Vereniging Openbaar Onderwijs krijgt veel vragen over het schoolplan. De medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht bij de vaststelling of wijziging van het schoolplan (artikel 10b Wet medezeggenschap op scholen).
Het nieuwe regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' is gepresenteerd, met een aantal opvallende passages over het onderwijs. Wat betekenen deze plannen voor u - als ouder, leerling, leerkracht, of schoolbestuurder - en voor uw kind(eren) of leerlingen? Wij zetten kort een aantal belangrijke punten voor u op een rij.
In het activiteitenplan van medezeggenschapsraden is het handig om ook een aantal data met betrekking tot financiën op te nemen.
Ouders moeten in de toekomst worden geraadpleegd wanneer hun school moet fuseren met een andere school. Dat is een gevolg van de wet Toekomstbestendig onderwijs die door de Tweede Kamer is aangenomen.
Om een punt te maken vraagt politiek soms om stevige taal. Ik begrijp dat een politicus dan soms zijn goede manieren vergeet en een onverkwikkelijke sneer uitdeelt. Ruttes historische uitval met ‘doe zelf normaal’ schopte het zelfs tot campagneslogan van de VVD. Het is een beetje niveau kleuterschool, maar dat wil ik de heren nog wel vergeven.
Met de start van de Amsterdamse Mavo is dit schooljaar de eerste school op humanistische grondslag van de grond gekomen. Veel aandacht is er voor gelijkwaardigheid, zelfontplooiing, actieve tolerantie en verantwoordelijkheid. Maar voor humanisten was een eigen school lang ondenkbaar.
Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.
Meer over MarcoJanny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.
Meer over JannyBram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.
Meer over BramEddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.
Meer over EddyOp deze pagina vindt u het meest recente nieuws over de VOO, over onderwijs in het algemeen en openbaar onderwijs in het bijzonder. Heeft u zelf een nieuwsbericht dat u onder onze aandacht wilt brengen, dan kunt u dit naar onze redactie sturen.
“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.