Nieuws

Meer ruimte voor nieuwe scholen = meer ruimte voor segregatie

Gepubliceerd op: donderdag 30 januari 2020

Oudervereniging Vereniging Openbaar Onderwijs en besturenorganisatie VOS/ABB hebben deze week een brief gestuurd naar de portefeuillehouders onderwijs in de Eerste Kamer waarin zij oproepen om tegen deze nieuwe wet te stemmen.

Deze wet is vorig jaar aangenomen in de Tweede Kamer. Ook toen al pleitten beide organisaties tegen de wet. Vooral omdat zij voorzien dat het makkelijker maken van het stichten van scholen, vooral gaat leiden tot nog meer segregatie. Verschillende Kamerleden hebben daar kritische vragen over gesteld, maar minister Slob wuifde die weg.

Deze nieuwe wet is een beweging de andere kant op en draagt bij aan de verdere opdeling in hokjes van kinderen en daarmee onze samenleving. Wij vinden dat alle kinderen ongeacht de levensovertuiging of religie van hun ouders zoveel mogelijk met elkaar naar school zouden moeten gaan en met en van elkaar zouden moeten leren: Samen leven, samen leren.

Daarom roepen we de Eerste Kamer dringend op om niet met deze wet in te stemmen. Lees onze complete brief aan de Eerste Kamer over de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.