Nieuws

Onderzoek VOO: Door het lerarentekort staat bijna iedereen voor de klas

Gepubliceerd op: maandag 2 oktober 2023

Naast leraren staan ook schoolleiders, onderwijsassistenten, intern begeleiders, pabo-studenten, gepensioneerde docenten, uitzendkrachten en zelfs (al dan niet bevoegde) ouders voor de klas. Ook worden bestaande contracten (tijdelijk) uitgebreid, zelfs boven het aantal voltijd uren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) onder leden van medezeggenschapsraden, die ouders, personeelsleden en leerlingen op school vertegenwoordigen.

Onbevoegde leerkrachten als noodmaatregel

Zo’n 250 personeelsleden en ouders vulden de vragenlijst van de VOO in. Daaruit blijkt dat ruim 1 op de 3 basisscholen, ruim de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs en een meerderheid van de scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs kampt met een tekort aan leraren.

De meest genoemde oplossing die volgens de respondenten wordt toegepast bij hun op school is het voor de klas zetten van een onbevoegde leerkracht. Dat gaat dus van onderwijsassistenten tot (bevoegde) ouders. Andere ‘oplossingen’ die worden genoemd zijn grotere klassen, minder lesuren (vooral in het voortgezet onderwijs) en leerlingen die meer zelfstandig aan de slag moeten.

MR wel geïnformeerd, maar niet actief betrokken

Uit het onderzoek blijkt dat de leden van de MR’s die de vragenlijst invulden vaak geïnformeerd worden over het lerarentekort en welke oplossingen ervoor zijn bedacht, maar niet actief betrokken worden bij het vinden van oplossingen.

VOO-voorzitter Marco Frijlink: “Dat is heel jammer. De MR staat in contact met de ouders en personeelsleden van de school, en er zitten op elke school vast ouders en personeelsleden die goede ideeën hebben over hoe met het lerarentekort om te gaan. Soms zijn er dus zelfs ouders die graag op een of andere manier bijspringen. Onze oproep aan schoolleiders is dan ook om hun MR niet alleen te informeren, maar het gesprek aan te gaan en te kijken of MR-leden zelf nog ideeën hebben.”

Tags:
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.