Nieuws

Congres over nieuwe kernwaarden openbaar onderwijs

Gepubliceerd op: dinsdag 3 december 2019

Op 18 maart 2020 houden de VOO en VOS/ABB een landelijk congres over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. Bij de start van deze feestelijke dag, in het Openluchtmuseum in Arnhem, worden de kernwaarden gelanceerd. Ook u kunt hier gratis bij aanwezig zijn!

De VOO en VOS/ABB hebben de afgelopen maanden gewerkt aan nieuwe kernwaarden voor het openbaar onderwijs. Deze waarden passen bij de maatschappelijke opdracht van openbare scholen van nu. Met deze kernwaarden wordt de identiteit van het openbaar onderwijs en van openbare scholen versterkt. De huidige kernwaarden worden daarmee vervangen.

Verhalen van het openbaar onderwijs

Het congres zal in het teken staan van de verhalen van openbare scholen. ‘Wat is jouw verhaal?’ is dan ook het motto van het congres op 18 maart 2020. De feestelijke dag valt in de landelijke campagneweek voor het openbaar onderwijs, de zogenaamde School!Week. Deze dag is bedoeld voor ouders, leerkrachten, schoolleiders, leerlingen, schoolbestuurders en andere betrokkenen bij het openbaar onderwijs. U kunt zich voor het congres aanmelden via de website van het Openbaar Onderwijs.

Op de dag zelf kunnen aanwezigen verschillende workshops volgen die in het teken staan van de nieuwe kernwaarden. Thema’s als burgerschap, democratie en diversiteit komen aan bod en de workshops worden onder meer gegeven door ProDemos, burgerschapsexpert Bram Eidhof en schrijfster Natascha van Weezel.

Congres voor kinderen

Het congres zal in de middag plaatsvinden. Op dezelfde dag is er in de ochtend een Kindercongres. Hier zijn leerlingen uit groep 7 en groep 8 van de basisschool uitgenodigd. Ook brugklassers zijn van harte welkom. Deelname hieraan is ook geheel gratis.

Op deze ochtend kunnen kinderen workshops volgen en vervolgens de plenaire opening van de middag bijwonen. Uiteraard is het ook mogelijk te genieten van wat het Openluchtmuseum te bieden heeft.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor het congres en het kindercongres. Op de website www.openbaaronderwijs.nu vindt u ook meer informatie over het congres, en activiteiten die op scholen georganiseerd kunnen worden.

Bekijk hier de volledige uitnodiging voor het congres. Met vragen kunt u ook altijd terecht bij de VOO of VOS/ABB. We zien u graag op 18 maart bij het Openluchtmuseum in Arnhem!

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).