Nieuws

Handreiking voor MR over Nationaal Programma Onderwijs

Gepubliceerd op: donderdag 1 april 2021

Het Nationaal Programma Onderwijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs en is erop gericht scholen te stimuleren en te faciliteren om leerlingen die door de coronacrisis achterstanden hebben opgelopen de komende twee schooljaren te helpen deze in te lopen.

Het programma heeft een ongekende omvang. Een gemiddelde basisschool krijgt € 180.000 euro en een gemiddelde vo-school 1,3 miljoen. Maar niet zomaar: er moet een zogenaamd ‘schoolprogramma’ worden gemaakt, dat beschrijft welke achterstanden op welke manier gaan worden aangepakt. Daaronder moet een analyse op leerlingniveau worden gemaakt, die met de ouders wordt afgestemd. Uiteindelijk moet het schoolprogramma, dat een aanvulling vormt op het al vastgestelde schoolplan, worden vastgesteld. Omdat aanvulling op of wijzigingen van het schoolplan instemmingsplichtig zijn, moet de MR instemmen met het schoolprogramma.

Hieronder vindt u de eerste versie van de handreiking die de VOO heeft gemaakt om medezeggenschapsraden te ondersteunen bij deze verantwoordelijkheid. Nadrukkelijk een eerste versie, omdat naarmate de randvoorwaarden en eisen vanuit het ministerie concreter worden, wij nieuwe versies zullen maken die aansluiten bij wat er dan bekend is van het programma.

Voor nu is ons belangrijkste advies aan zowel MR’s als aan schoolleidingen: begin meteen met overleg en afstemming op basis van wat nu al bekend is en wacht daar niet mee tot het laatste moment. Zo zorg je voor nuttige input vanuit de MR, zorg je voor draagvlak en wordt het instemmen als het goed is een formaliteit, omdat het werk in de periode daarvoor al is gedaan.

Lees hier de hele handreiking

Overige relevante documenten:

Ga naar rijksoverheid.nl voor meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs

Elles Verschoor
Cursusleider en adviseur

Elles Verschoor is cursusleider bij de VOO en verzorgt cursussen voor MR’s, ouderraden en tussenschoolse opvang.

Meer over Elles

Workshop Werkplan

Workshop over hoe MR en schoolleiding samen een werkplan op kunnen stellen.

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).