Nieuws

Geen instemmingsbevoegdheid begroting per 1 januari 2021

Gepubliceerd op: vrijdag 13 november 2020

***Update 11 februari 2022***

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat dat de positie van de medezeggenschap zal worden versterkt. Uit onze contacten met het ministerie blijkt dat dit o.a. betekent dat de wil om deze wetswijziging door te voeren er nog steeds is. Wel zal er veel aandacht zijn voor een goede voorbereiding, waardoor de verwachting is dat de wet niet voor 2024 van kracht zal zijn.

Het Ministerie van Onderwijs heeft lang gecommuniceerd dat per 1 januari 2021 een belangrijke wijziging op de Wet medezeggenschap op scholen zou ingaan, namelijk het instemmingsrecht van de MR op de hoofdlijnen van de begroting.

Op dit moment heeft de (G)MR nog slechts een adviesrecht op de hoofdlijnen van het meerjarig financieel beleid (art. 11 lid 1 sub b WMS). In de praktijk betekent dat vaak dat advies wordt gevraagd over de meerjarenbegroting. In het regeerakkoord is afgesproken dat de MR instemmingsrecht moet krijgen op de hoofdlijnen van de begroting. Dus niet meer slechts advies, maar instemming, en niet alleen op het meerjarenperspectief, maar op de begroting van het komend jaar.

Belangrijke verandering

Dat is een grote en belangrijke verandering, waar de VOO al vele jaar voor pleit, en die past in de ontwikkelingen van de afgelopen decennia, waarin de MR instemmingsrecht heeft op de inzet van personeel (via het formatieplan) en op de organisatie en de kwaliteit van het onderwijs, o.a. via het schoolplan en de schoolgids. Ouders,  personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen hebben samen met de directies en besturen op die manier een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor goed onderwijs op school en hebben daar dan ook alle middelen voor in handen om aan die verantwoordelijkheid invulling te geven.

Het Ministerie ging er tot voor kort van uit dat de wet op 1 januari 2021 van kracht zou kunnen worden. Inmiddels is duidelijk dat dat niet gaat gebeuren en houden we rekening met een effectuering per 1 juli 2021. Als er meer bekend wordt laten we dat weten via deze site en via onze social media kanalen.

Nieuwe cursussen

Zodra duidelijk is wat de wet exact behelst (er wordt vooral nog veel gesproken over wat de hoofdlijnen dan precies zijn), zullen wij trainingen aanbieden die de MR kan inzetten om zich voor te bereiden op deze nieuwe, belangrijke verantwoordelijkheid.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Het openbaar onderwijs heeft een actief-pluriforme opdracht. Dit betekent dat het onderwijs bijdraagt aan ‘de ontwikkeling van de leerling met aandacht voor de godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden, zoals die leven in de Nederlandse samenleving’. Daarom kunnen kinderen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs krijgen. Niet alle openbare scholen weten wat ze 'moeten', maar vooral ook niet wat er tegenwoordig mogelijk is bij het invulling geven aan deze wettelijke verplichting. Modern vormingsonderwijs is een kans om leerlingen op openbare scholen wat extra's te bieden op de thema's socialisatie en persoonsvorming.  



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.