Nieuws

School!Week 2019: Samen op zoek naar het eigen karakter

Gepubliceerd op: donderdag 8 augustus 2019

In de jaarlijkse School!Week laat het openbaar onderwijs onder het motto ‘Ik ben welkom’ zien waar het voor staat. In 2019 was het thema ‘Openbaar onderwijs heeft karakter’. Wat is dat karakter nu precies?  

De kernwaarden

Sinds 2012 staan jaarlijks een week lang de kernwaarden van het openbaar onderwijs centraal. De VOO en VOS/ABB organiseren landelijke activiteiten en vele scholen laten zien wat zij in huis hebben. Met debatten, flashmobs, kunstprojecten, open lessen en acties voor de buurt tonen ze dat ze midden in de samenleving staan en goed onderwijs voor álle kinderen nastreven. Dit jaar was de aftrap in Assen: hier organiseren Plateau Assen, het Dr. Nassau College en PrO Assen elk jaar een debat voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs.  

Identiteit

Debat is er ook over het karakter van het openbaar onderwijs: want zijn we het daar eigenlijk wel over eens? Op sommige scholen wordt hier nauwelijks over gesproken. Men is er druk met alle andere uitdagingen waar het onderwijs dagelijks voor staat of vindt de discussie over identiteit achterhaald. Op andere scholen wordt wel het gesprek gevoerd over kernwaarden, maar worstelt men met een vervolgvraag: hoe geef je het eigen karakter vorm in je dagelijks handelen en hoe maak je het zichtbaar voor de buitenwereld?  


Saida Oulad Youssef
Medewerker secretariaat

Saida werkt op het secretariaat van de VOO en houdt zich bezig met de organisatie van cursussen en de ledenadministratie.

Meer over Saida
Laurens Zwaagstra
Documentalist

Als documentalist volgt Laurens sinds 1 januari 2023 de (politieke) ontwikkelingen in het openbaar onderwijs.

Meer over Laurens

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).