Nieuws

Aangenomen amendement verduidelijkt informatierecht medezeggenschapsraad 

Gepubliceerd op: donderdag 4 april 2024

Bussum, 4 april 2024 – Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) is blij met deze aanpassing in de WMS. Al in juli vorig jaar uitte Marco Frijlink, de voorzitter van de VOO, zijn zorgen. Door een toen aangenomen wijziging op de WMS was de bepaling dat de MR alle informatie die hij van het bevoegd gezag vraagt in redelijkheid ook dient te krijgen, uit de wet verdwenen. Frijlink: ‘wij zien in de praktijk vaak dat er onduidelijkheid is over de vraag welke informatie de MR moet en mag krijgen en op welk moment. De bal ligt door het aangenomen amendement nog steeds bij het bevoegd gezag om tijdig alle benodigde informatie te verstrekken, maar laat geen enkele onduidelijkheid meer over: als de MR informatie vraagt moet die –naar redelijkheid en billijkheid benodigd- ook worden verstrekt.’ 

Na de wijziging zal artikel 8.1 van de Wet Medezeggenschap op Scholen luiden:

8.1. Het bevoegd gezag verstrekt de medezeggenschapsraad, ongevraagd, tijdig alle inlichtingen die de medezeggenschapsraad voor de vervulling van zijn taak naar redelijkheid en billijkheid nodig kan hebben en, gevraagd, tijdig alle inlichtingen die deze voor de vervulling van zijn taak naar redelijkheid en billijkheid nodig acht.

De wetswijziging gaat naar verwachting in op 1 augustus 2024. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

MR Start

Compacte basiscursus voor beginnende MR-leden, bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Governance in gesprek is een onregelmatig verschijnende podcast van Hartger Wassink en Marco Frijlink. In deze aflevering gaan Marco en Hartger in gesprek met Marilieke Engbers. Op 21 mei verschijnt haar nieuwe boek 'Eenzaam aan de top' (geschreven samen met Pim Bouwman).Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...