Nieuws

VOO en VOSABB sturen brandbrief: behoud voortgezet openbaar onderwijs in Maastricht

Gepubliceerd op: donderdag 3 februari 2022

De Vereniging Openbaar Onderwijs en VOSABB, de vereniging voor openbare en algemeen toegankelijke scholen hebben een brandbrief gestuurd aan de gemeenteraad van Maastricht en Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. Aanleiding is het raadsvoorstel dat op 22 februari in de gemeenteraad van Maastricht wordt behandeld en waarin het college van B&W voorstelt in te stemmen met het voorgenomen besluit van LVO, de grote scholenkoepel voor voortgezet onderwijs in Limburg, om alle scholen de denominatie ‘algemeen bijzonder’ te geven. De facto wordt daarmee het openbaar onderwijs afgeschaft.

In de brief geven de VOO en VOSABB aan dat artikel 23 lid 4 van de grondwet bepaalt dat er voor iedereen in Nederland openbaar onderwijs moet zijn. Marco Frijlink, voorzitter van de VOO: “Openbaar onderwijs is het uitgangspunt. Dat móet er zijn. Daarnaast is er ruimte voor bijzonder onderwijs, zoals algemeen bijzonder. De gemeenteraad dreigt de inwoners van Maastricht dit belangrijke grondrecht nu af te nemen. Dat kan niet en dat mag niet.”

Het hele proces rammelt

LVO, dat enkele jaren geleden negatief in het nieuws kwam door het examendebacle bij VMBO Maastricht, wil het openbare Porta Mosana College en het katholieke Sint-Maartens College op een plek huisvesten, in het oosten van de stad. Maar er zijn op dit moment geen concrete fusieplannen. 

Frijlink: “Het is daarom niet te begrijpen waarom de denominaties van deze scholen überhaupt zouden moeten worden aangepast. Sowieso rammelt het interne besluitvormingsproces aan alle kanten. De medezeggenschapsraad heeft een voorstel voorgelegd gekregen waarvan LVO zelf zegt dat het de ‘vereiste uitwerking hoe we dit gaan realiseren op het gebied van onderwijs, personeel, organisatie of huisvesting’ niet bevat. Dit zegt eigenlijk al genoeg. We doen een dringende oproep aan de gemeenteraad om een nieuw debacle te voorkomen.’’

Overal moet voldoende openbaar onderwijs zijn

De VOO en VOSABB stuurden hun brief ook naar gedeputeerde staten, omdat deze ingevolge artikel 66 van de Wet op het Voortgezet Onderwijs een bijzondere verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat overal in de provincie voldoende openbaar onderwijs beschikbaar is.

Mocht de gemeenteraad van Maastricht toch besluiten het openbaar voortgezet onderwijs af te schaffen, dan hebben VOO en VOSABB aangekondigd alle ‘hen ten dienste staande juridische middelen’ in te zullen zetten om dit besluit aan te vechten.

Logo VOS/ABB
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Relevante nieuwsberichten

Beluister onze podcast!

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).