Nieuws

Mondkapjesplicht onderwijs per 1 december

Gepubliceerd op: woensdag 25 november 2020

Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht op middelbare scholen. Op basisscholen blijft het alleen een advies. Als een directie/bestuur een mondkapjesplicht wil invoeren op de basisschool, geldt een instemmingsrecht van de medezeggenschapsraad (MR).

Om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan, wil het kabinet een mondkapjesplicht invoeren in het onderwijs. Het basisonderwijs krijgt geen mondkapjesplicht. De kans op besmetting zou daar veel lager zijn, aldus het kabinet.

Mondkapjes in het voortgezet onderwijs

Omdat er een landelijke mondkapjesplicht komt voor ook alle middelbare scholen, betekent dit dan een school geen eigen beleid meer kan maken hierbij. De MR heeft dan ook geen instemmingsrecht meer met betrekking tot de mondkapjesplicht.

Toen er nog geen sprake was van een landelijke verplichting had de (G)MR een instemmingsrecht, omdat het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid wijzigt (artikel 10 lid 1e WMS). Als er sprake is van aanvullende veiligheidsmaatregelen op school, geldt het instemmingsrecht wel.

Mondkapjes in het basisonderwijs

Voor het basisonderwijs geldt geen landelijke mondkapjesplicht vanaf 1 december. Dit betekent dat wanneer een directie op school of een bestuur voor de hele stichting een verplichting wil invoeren, de (G)MR een instemmingsrecht heeft en behoud. Er vindt dan namelijk een wijziging van schoolbeleid plaats, waarbij een mondkapje voor de specifieke school of stichting wordt verplicht door het bevoegd gezag (artikel 10 lid 1e WMS).

Het kan voorkomen dat het bevoegd gezag ertoe besluit een mondkapjesplicht in te voeren voor de hele stichting. In dat geval heeft de GMR als geheel een instemmingsrecht. Geldt een mondkapjesplicht alleen voor één specifieke school, dan heeft de MR een instemmingsrecht.

Vragen over medezeggenschap en onderwijs?

Is uw MR lid van de VOO en heeft u een vraag over mondkapjes op school. Neem dan contact op met de VOO Helpdesk. Ook voor andere vragen kunnen VOO-leden elke dag bij onze helpdesk terecht. Is uw MR nog geen lid? Word dan lid van de VOO!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).