Nieuws

Nieuwe VOO-handreiking ‘MR en Armoede’

Gepubliceerd op: donderdag 3 december 2020

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft een nieuwe handreiking voor de medezeggenschapsraad (MR). In de handreiking wordt ingegaan op wat de MR kan betekenen in het kader van armoede onder kinderen op school.

Armoede is een hardnekkig probleem waar ook het onderwijs mee te maken heeft. Leerlingen die opgroeien in armoede hebben vaak slechtere schoolprestaties, worden uitgesloten van activiteiten en worden soms gepest vanwege het lage huishoudinkomen. Onder meer de Alliantie Kinderarmoede zet zich in voor het uitbannen van armoede.

Handreiking MR en Armoede

De medezeggenschapsraad heeft een rol bij het beleid op school. Zo heeft de medezeggenschap verschillende rechten met betrekking tot de activiteiten die onder schooltijd georganiseerd worden, het onderwijsprogramma en altijd een eigen initiatiefrecht. Lees hier meer over school en armoede, waar ook de handreiking te vinden is.

In het eerste deel wordt een algemene beschrijving gegeven van welke de rechten de MR heeft en hoe deze zich verhouden tot het thema armoede. In het tweede deel worden concreet beleid genoemd waarin rekening gehouden zou moeten worden met armoede. Tot slot vindt u het overzicht van alle rechten van de MR in dit kader en een aantal tips voor de MR.

Vragen over armoede op school?

De VOO heeft nu goed op een rijtje gezet welke rechten de MR heeft rondom het thema armoede op school. Heeft u als VOO-lid vragen over wat u bij armoede op school kunt doen? Neem dan contact op met de VOO Helpdesk.

Elles Verschoor
Cursusleider en adviseur

Elles Verschoor is cursusleider bij de VOO en verzorgt cursussen voor MR’s, ouderraden en tussenschoolse opvang.

Meer over Elles

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).