Nieuws

Nieuwe VOO-handreiking ‘MR en Armoede’

Gepubliceerd op: donderdag 3 december 2020

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft een nieuwe handreiking voor de medezeggenschapsraad (MR). In de handreiking wordt ingegaan op wat de MR kan betekenen in het kader van armoede onder kinderen op school.

Armoede is een hardnekkig probleem waar ook het onderwijs mee te maken heeft. Leerlingen die opgroeien in armoede hebben vaak slechtere schoolprestaties, worden uitgesloten van activiteiten en worden soms gepest vanwege het lage huishoudinkomen. Onder meer de Alliantie Kinderarmoede zet zich in voor het uitbannen van armoede.

Handreiking MR en Armoede

De medezeggenschapsraad heeft een rol bij het beleid op school. Zo heeft de medezeggenschap verschillende rechten met betrekking tot de activiteiten die onder schooltijd georganiseerd worden, het onderwijsprogramma en altijd een eigen initiatiefrecht. Lees hier meer over school en armoede, waar ook de handreiking te vinden is.

In het eerste deel wordt een algemene beschrijving gegeven van welke de rechten de MR heeft en hoe deze zich verhouden tot het thema armoede. In het tweede deel worden concreet beleid genoemd waarin rekening gehouden zou moeten worden met armoede. Tot slot vindt u het overzicht van alle rechten van de MR in dit kader en een aantal tips voor de MR.

Vragen over armoede op school?

De VOO heeft nu goed op een rijtje gezet welke rechten de MR heeft rondom het thema armoede op school. Heeft u als VOO-lid vragen over wat u bij armoede op school kunt doen? Neem dan contact op met de VOO Helpdesk.

Elles Verschoor
Cursusleider en adviseur

Elles Verschoor is cursusleider bij de VOO en verzorgt cursussen voor MR’s, ouderraden en tussenschoolse opvang.

Meer over Elles

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.