Nieuws

Lesideeën voor onderwijs op afstand

Gepubliceerd op: maandag 6 april 2020

De VOO en VOS/ABB hebben samen een gratis online aanbod voor het onderwijs op afstand op het gebied van burgerschap en levensbeschouwing. Elke week komen er nieuwe lesideeën op te staan.

Het aanbod voor onderwijs op afstand is erop gericht om leerkrachten zoveel mogelijk te helpen in hun werk om thuisonderwijs mogelijk te maken. Zo hoeven ze niet alles zelf te bedenken, maar zijn er goed doordachte lesplannen die gebruikt kunnen worden.

Inhoud van de lessen

De lessen focussen zich op de gebieden burgerschap en levensbeschouwing. Sommige lessen zijn specifiek bedoeld voor het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, andere lessen zijn universeel. Zo kunt u als docent hoe dan ook aan de slag met thuisonderwijs.

U vindt deze lesplannen op de website van het openbaar onderwijs, dat in ieder geval tot 9 juni beschikbaar blijft. Naast lesbrieven zijn er ook filmpjes, handleidingen en andere vormen van lesmateriaal.

Partners voor onderwijs op afstand

VOO en VOS/ABB bieden dit aanbod aan in samenwerking met een veeltal onderwijspartners. Onder meer CED-Groep (De Vreedzame School en Nieuwsbegrip), Creathlon, (WHY, Krachtbronnen en Goedemorgen), het Centrum voor Kinderfilosofie Nederland (CKN) en Arkade leveren bijdragen aan de website. 

Zolang de coronacrisis voortduurt, zal elke week nieuw aanbod beschikbaar zijn op het gebied van burgerschap en levensbeschouwing. Zo zorgen we er samen voor dat we goed onderwijs op afstand kunnen verzorgen.

Meer weten over onderwijs op afstand en bijvoorbeeld de rechten van de MR? Lees hierover op onze kennisbank.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Het openbaar onderwijs heeft een actief-pluriforme opdracht. Dit betekent dat het onderwijs bijdraagt aan ‘de ontwikkeling van de leerling met aandacht voor de godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden, zoals die leven in de Nederlandse samenleving’. Daarom kunnen kinderen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs krijgen. Niet alle openbare scholen weten wat ze 'moeten', maar vooral ook niet wat er tegenwoordig mogelijk is bij het invulling geven aan deze wettelijke verplichting. Modern vormingsonderwijs is een kans om leerlingen op openbare scholen wat extra's te bieden op de thema's socialisatie en persoonsvorming.  



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.