Nieuws

Lesideeën voor onderwijs op afstand

Gepubliceerd op: maandag 6 april 2020

De VOO en VOS/ABB hebben samen een gratis online aanbod voor het onderwijs op afstand op het gebied van burgerschap en levensbeschouwing. Elke week komen er nieuwe lesideeën op te staan.

Het aanbod voor onderwijs op afstand is erop gericht om leerkrachten zoveel mogelijk te helpen in hun werk om thuisonderwijs mogelijk te maken. Zo hoeven ze niet alles zelf te bedenken, maar zijn er goed doordachte lesplannen die gebruikt kunnen worden.

Inhoud van de lessen

De lessen focussen zich op de gebieden burgerschap en levensbeschouwing. Sommige lessen zijn specifiek bedoeld voor het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, andere lessen zijn universeel. Zo kunt u als docent hoe dan ook aan de slag met thuisonderwijs.

U vindt deze lesplannen op de website van het openbaar onderwijs, dat in ieder geval tot 9 juni beschikbaar blijft. Naast lesbrieven zijn er ook filmpjes, handleidingen en andere vormen van lesmateriaal.

Partners voor onderwijs op afstand

VOO en VOS/ABB bieden dit aanbod aan in samenwerking met een veeltal onderwijspartners. Onder meer CED-Groep (De Vreedzame School en Nieuwsbegrip), Creathlon, (WHY, Krachtbronnen en Goedemorgen), het Centrum voor Kinderfilosofie Nederland (CKN) en Arkade leveren bijdragen aan de website. 

Zolang de coronacrisis voortduurt, zal elke week nieuw aanbod beschikbaar zijn op het gebied van burgerschap en levensbeschouwing. Zo zorgen we er samen voor dat we goed onderwijs op afstand kunnen verzorgen.

Meer weten over onderwijs op afstand en bijvoorbeeld de rechten van de MR? Lees hierover op onze kennisbank.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

In Friesland zijn de afgelopen jaren zo'n dertig samenwerkingsscholen ontstaan. Deze scholen combineren openbaar onderwijs met andere onderwijsvormen. VOO-voorzitter Marco Frijlink ondersteunt dit concept vanwege de positieve invloed op persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Durk Meijer, die leiding geeft aan zowel een christelijke als een openbare school in Drachten, werkt aan het overbruggen van verschillen tussen deze scholen.