Nieuws

VOO: ‘Salaris leerkrachten basisonderwijs moet omhoog’

Gepubliceerd op: donderdag 17 oktober 2019

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt dat het salaris van leerkrachten in het basisonderwijs structureel omhoog moet. Een fatsoenlijk salaris is niet alleen rechtvaardig, maar ook noodzakelijk om het lerarentekort op te lossen, stelt de VOO.

Marco Frijlink, directeur-bestuurder van de VOO, stelde vorige week al dat alleen een forse salarisverhoging voor leerkrachten het lerarentekort kan oplossen. De VOO steunt dan ook de oproep van leraren en vakbonden om een hoger loon en investeringen in het onderwijs. Daarbij valt volgens de VOO niet goed in te zien waarom het salaris van leerkrachten in het primair onderwijs niet zou moeten worden opgetrokken naar dat van collega’s in het voortgezet onderwijs met een vooropleiding op vergelijkbaar niveau.

VOO steunt staking Vanwege de noodzaak voor investeringen en salarisverhogingen staken de leerkrachten op 6 november. Het stakingsmiddel gebruiken in het onderwijs gebeurt niet zomaar en zou ook niet nodig moeten zijn, vindt de VOO. In dit geval lijkt er echter geen andere optie meer over: alle politieke partijen kijken naar elkaar, maar niemand doet wat. Frijlink: ‘Het is al te laat om een crisis af te wenden, maar om de crisis op te lossen moet er nú iets gebeuren.’ De VOO roept schoolbesturen op de staking te steunen en de leerkrachten tijdens de staking door te betalen. Frijlink: ‘Er is hier sprake van een gedeeld belang tussen besturen en leerkrachten.’

Een fatsoenlijk loon en ruimte voor investeringen in het onderwijs zijn reële eisen. De VOO roept het kabinet en andere betrokkenen dan ook op samen te komen tot een goed voorstel dat op steun kan rekenen van leerkrachten. Zo moet er dus ruimte komen voor een goede loonsverhoging, werkdrukvermindering en investeringen in de kwaliteit van het onderwijs. Dat is niet alleen goed voor leerkrachten, maar ook vooral goed voor onze kinderen.

Frijlink: ‘Gelukkig hebben we als samenleving genoeg geld om te investeren in goed onderwijs voor alle kinderen. Nu moet blijken of we het er ook voor over hebben.’

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

De VOO heeft iets nieuws ontwikkeld voor de MR: een checklist. Deze kan de MR gebruiken bij advies- en instemmingsverzoeken die de MR voorgelegd krijgt. Zo weet de MR altijd zeker dat de juiste stappen worden gevolgd.Soms is het onvermijdelijk: een school kan niet langer voortbestaan. Soms komt dat doordat de kwaliteit te lang onder druk staat en het bevoegd gezag geen reële mogelijkheden meer ziet om het tij te keren, bijvoorbeeld doordat het lerarentekort daar niet op te lossen blijkt. Meestal echter heeft het te maken met het leerlingenaantal. Als dat té lang té laag is, heeft dat niet alleen mogelijk consequenties voor de kwaliteit op een school, maar komen ook de financiën onder druk te staan.