Nieuws

Samenwerkingsverbanden te groot eigen vermogen

Gepubliceerd op: vrijdag 28 juni 2019

In een onderzoek naar de grenswaarden voor het eigen vermogen van onderwijsbesturen heeft de inspectie voor het onderwijs geconstateerd dat over 2017 er 134 samenwerkingsverbanden zijn die een eigen vermogen hebben dat boven het gewenste maximale eigen vermogen ligt. Het totale vermogen dat hiermee gemoeid is, bedraagt zo’n € 195 miljoen.

In de komende maanden gaat de inspectie de 10% hoogst scorende besturen aanschrijven om na te gaan wat de oorzaak en de bedoeling is van het eigen vermogen.

De jaarrekening over 2018 van het samenwerkingsverband moet ook worden aangeboden aan de ondersteuningsplanraad (OPR). De inspectie geeft in het onderzoek ook aan dat over de hoogte van de eigen vermogens een gesprek moet worden aangegaan met onder andere de OPR.

Mocht de OPR hierbij ondersteuning nodig hebben dan kunnen de specialisten van de VOO hierbij ondersteunen.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).