Nieuws

Kernwaardencongres definitief geannuleerd

Gepubliceerd op: woensdag 11 maart 2020

Het kernwaardencongres en het Kindercongres – die beide op 4 november zouden plaatsvinden – kunnen vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) hebben besloten de evenementen definitief te cancelen. De kernwaarden van het openbaar onderwijs zullen nu onder andere via het portaal www.openbaaronderwijs.nu en social media verder onder de aandacht worden gebracht.

Het congres zou oorspronkelijk op 18 maart plaatsvinden in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het plan was om op die dag de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs – gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting – te lanceren. Dat kon op 18 maart niet doorgaan vanwege de plotselinge coronalockdown. Besloten werd het congres te verzetten naar 4 november, in de hoop dat de coronacrisis dan voorbij zou zijn. Nu het aantal coronabesmettingen echter weer toeneemt, is het wederom niet haalbaar om het te laten plaatsvinden.

Besloten is om het niet opnieuw te verzetten, maar om de nieuwe kernwaarden onder meer via het portaal www.openbaaronderwijs.nu en social media breed onder de aandacht te brengen. Onderdelen van het congres zullen dus op digitale wijze uitgebreid worden belicht. Ook op de website www.vosabb.nl zal dit gebeuren. Bovendien zal VOS/ABB in het eigen magazine Naar School! de kernwaarden uitgebreid in de schijnwerpers blijven plaatsen.

Iedereen die zich had aangemeld voor het kernwaardencongres, heeft bericht gekregen dat het niet doorgaat. Ook de deelnemers van het Kindercongres zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Marco Frijlink, directeur-bestuurder VOO
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).