Nieuws

Zorgen over OBS De Kievit in Maartensdijk

Gepubliceerd op: zaterdag 10 februari 2024

In Maartensdijk dreigt OBS De Kievit te worden gesloten door het bestuur van de school, stichting Wereldkidz. De VOO maakt zich zorgen over de manier waarop dat gebeurt. Zonder overleg met de ouders of de MR heeft het bestuur de in zijn ogen onvermijdelijkheid van een sluiting gecommuniceerd, wat voor veel onrust zorgt bij de ouders, het team én de inwoners van Maartensdijk. Bovendien maakt de VOO zich grote zorgen over het feit dat na een eventuele sluiting van De Kievit er helemaal geen openbaar onderwijs meer is in de gemeente De Bilt, een gemeente met ruim 40.000 inwoners en maar liefst 18 basisscholen.

Brief met zorgen aan de gemeenteraad

De VOO staat de MR bij en richt zich tegelijkertijd tot de gemeenteraad. In een brief wees de VOO de gemeenteraad van De Bilt, waar Maartensdijk toe behoort, op de onwenselijkheid van het verdwijnen van openbaar onderwijs in de gemeente. Daarbij wijst de VOO de raad op de speciale verantwoordelijkheid die gemeente heeft op grond van artikel 23 lid 4 van de grondwet, dat bepaalt dat er in elke gemeente voldoende openbaar onderwijs dient te zijn. De vereniging doet dit, nadat het de gemeenteraad in 2022 ook al had gewaarschuwd voor de beperkte beschikbaarheid van openbaar onderwijs in deze gemeente.

Volgens Marco Frijlink, voorzitter van de vereniging, zou sluiting nog helemaal niet aan de orde moeten zijn. Frijlink: ‘zorgvuldig bestuur in dit soort gevallen vraagt open overleg met alle betrokkenen over de toekomst van de school. Zeker als er geen acute noodzaak is om direct tot actie over te gaan, wat hier zeker niet het geval lijkt. De school zit qua leerlingen niet onder de opheffingsnorm en er zijn allerlei alternatieven die niet lijken te zijn onderzocht, zoals bijvoorbeeld het vormen van een samenwerkingsschool met een andere school in Maartensdijk.’

Hieronder treft u de brieven van de VOO. Deze pagina wordt aangevuld als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

Op 13 februari 2024 belichtte het Algemeen Dagblad (regio Utrecht) onze zorgen over de mogelijke sluiting van de laatste openbare school in Maartensdijk, wat zou leiden tot het verdwijnen van openbaar onderwijs uit gemeente De Bilt.

Lees het hele bericht

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.