Nieuws

Zorgen over OBS De Kievit in Maartensdijk

Gepubliceerd op: zaterdag 10 februari 2024

In Maartensdijk dreigt OBS De Kievit te worden gesloten door het bestuur van de school, stichting Wereldkidz. De VOO maakt zich zorgen over de manier waarop dat gebeurt. Zonder overleg met de ouders of de MR heeft het bestuur de in zijn ogen onvermijdelijkheid van een sluiting gecommuniceerd, wat voor veel onrust zorgt bij de ouders, het team én de inwoners van Maartensdijk. Bovendien maakt de VOO zich grote zorgen over het feit dat na een eventuele sluiting van De Kievit er helemaal geen openbaar onderwijs meer is in de gemeente De Bilt, een gemeente met ruim 40.000 inwoners en maar liefst 18 basisscholen.

Brief met zorgen aan de gemeenteraad

De VOO staat de MR bij en richt zich tegelijkertijd tot de gemeenteraad. In een brief wees de VOO de gemeenteraad van De Bilt, waar Maartensdijk toe behoort, op de onwenselijkheid van het verdwijnen van openbaar onderwijs in de gemeente. Daarbij wijst de VOO de raad op de speciale verantwoordelijkheid die gemeente heeft op grond van artikel 23 lid 4 van de grondwet, dat bepaalt dat er in elke gemeente voldoende openbaar onderwijs dient te zijn. De vereniging doet dit, nadat het de gemeenteraad in 2022 ook al had gewaarschuwd voor de beperkte beschikbaarheid van openbaar onderwijs in deze gemeente.

Volgens Marco Frijlink, voorzitter van de vereniging, zou sluiting nog helemaal niet aan de orde moeten zijn. Frijlink: ‘zorgvuldig bestuur in dit soort gevallen vraagt open overleg met alle betrokkenen over de toekomst van de school. Zeker als er geen acute noodzaak is om direct tot actie over te gaan, wat hier zeker niet het geval lijkt. De school zit qua leerlingen niet onder de opheffingsnorm en er zijn allerlei alternatieven die niet lijken te zijn onderzocht, zoals bijvoorbeeld het vormen van een samenwerkingsschool met een andere school in Maartensdijk.’

Hieronder treft u de brieven van de VOO. Deze pagina wordt aangevuld als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

De VOO heeft iets nieuws ontwikkeld voor de MR: een checklist. Deze kan de MR gebruiken bij advies- en instemmingsverzoeken die de MR voorgelegd krijgt. Zo weet de MR altijd zeker dat de juiste stappen worden gevolgd.Soms is het onvermijdelijk: een school kan niet langer voortbestaan. Soms komt dat doordat de kwaliteit te lang onder druk staat en het bevoegd gezag geen reële mogelijkheden meer ziet om het tij te keren, bijvoorbeeld doordat het lerarentekort daar niet op te lossen blijkt. Meestal echter heeft het te maken met het leerlingenaantal. Als dat té lang té laag is, heeft dat niet alleen mogelijk consequenties voor de kwaliteit op een school, maar komen ook de financiën onder druk te staan.