Nieuws

Zorgen over OBS De Kievit in Maartensdijk

Gepubliceerd op: zaterdag 10 februari 2024

In Maartensdijk dreigt OBS De Kievit te worden gesloten door het bestuur van de school, stichting Wereldkidz. De VOO maakt zich zorgen over de manier waarop dat gebeurt. Zonder overleg met de ouders of de MR heeft het bestuur de in zijn ogen onvermijdelijkheid van een sluiting gecommuniceerd, wat voor veel onrust zorgt bij de ouders, het team én de inwoners van Maartensdijk. Bovendien maakt de VOO zich grote zorgen over het feit dat na een eventuele sluiting van De Kievit er helemaal geen openbaar onderwijs meer is in de gemeente De Bilt, een gemeente met ruim 40.000 inwoners en maar liefst 18 basisscholen.

Brief met zorgen aan de gemeenteraad

De VOO staat de MR bij en richt zich tegelijkertijd tot de gemeenteraad. In een brief wees de VOO de gemeenteraad van De Bilt, waar Maartensdijk toe behoort, op de onwenselijkheid van het verdwijnen van openbaar onderwijs in de gemeente. Daarbij wijst de VOO de raad op de speciale verantwoordelijkheid die gemeente heeft op grond van artikel 23 lid 4 van de grondwet, dat bepaalt dat er in elke gemeente voldoende openbaar onderwijs dient te zijn. De vereniging doet dit, nadat het de gemeenteraad in 2022 ook al had gewaarschuwd voor de beperkte beschikbaarheid van openbaar onderwijs in deze gemeente.

Volgens Marco Frijlink, voorzitter van de vereniging, zou sluiting nog helemaal niet aan de orde moeten zijn. Frijlink: ‘zorgvuldig bestuur in dit soort gevallen vraagt open overleg met alle betrokkenen over de toekomst van de school. Zeker als er geen acute noodzaak is om direct tot actie over te gaan, wat hier zeker niet het geval lijkt. De school zit qua leerlingen niet onder de opheffingsnorm en er zijn allerlei alternatieven die niet lijken te zijn onderzocht, zoals bijvoorbeeld het vormen van een samenwerkingsschool met een andere school in Maartensdijk.’

Hieronder treft u de brieven van de VOO. Deze pagina wordt aangevuld als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op 13 februari 2024 belichtte het Algemeen Dagblad (regio Utrecht) onze zorgen over de mogelijke sluiting van de laatste openbare school in Maartensdijk, wat zou leiden tot het verdwijnen van openbaar onderwijs uit gemeente De Bilt.

Lees het hele bericht

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).