Nieuws

Carnaval: what’s in a name

Gepubliceerd op: zondag 23 februari 2020

Carnaval of verkleedfeest, daar ging het de afgelopen week om, naar aanleiding van een oudervereniging van een school in het oosten van het land, die had besloten om het feest geen carnaval meer te noemen. ‘Omdat de school geen bepaald geloof wil aanhangen’, aldus de oudervereniging.

Het leidde tot een storm van protest. Dagblad Tubantia hield een poll. 97% Van de respondenten vond het allemaal maar onzin: carnaval moet gewoon carnaval blijven heten.

De vraag is kennelijk: wat moet een openbare school met (van oudsher) religieuze feesten? Wat mij betreft is het antwoord helder: die moet je vieren! Openbare scholen zijn niet tegen religie, of anti-religieus, op openbare scholen is juist iedereen welkom ongeacht haar of zijn levensovertuiging of religie. En welkom zijn betekent meer dan dat je wordt gedoogd. Echt welkom zijn betekent dat er ook oprechte interesse is. In wie je bent en wat je meebrengt, aan cultuur, aan tradities, aan overtuigingen en dus ook aan feesten.

Er is voor openbare scholen dus alle reden om feesten die horen bij de achtergrond of cultuur van hun kinderen te vieren. Zeker als die zo diep zijn ingesleten dat ze ook worden gevierd door mensen die niet tot het geloof horen waar het feest uit voortkomt. Maar ook als ze worden meegebracht door (relatieve) nieuwkomers. Het Suikerfeest is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Belangrijk voor de islamitische kinderen die meedoen aan de ramadan en een prachtige manier voor alle andere kinderen om zich oprecht te verdiepen in de cultuur van hun klasgenoten.

Dus een openbare school met moslimkinderen in de klas is goed bezig als ze het Suikerfeest vieren. Maar hoe vreemd zou het niet zijn als ze dat zouden doen onder een andere naam? “Jongens, we vieren het Suikerfeest, maar we noemen het snoepjesdag.” Je voelt meteen aan dat daar een schoen wringt. En dat doet het ook als een school wel carnaval wil vieren, maar het geen carnaval wil noemen.

Foto (c) Tudre: https://flickr.com/photos/96938878@N06/
Tags: Column
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Ouderraad Start

Basiscursus voor leden van de ouderraad bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).