VOO-voorstel armoedebeleid in schoolplan positief ontvangen tijdens werkconferentie
Delen via
Gepubliceerd op: donderdag 23 juni 2022
De VOO stelt voor om het opnemen van armoedebeleid in het schoolplan wettelijk te verplichten. De reacties vanuit de wetenschap en het werkveld hierop zijn vrij positief. Wel zou het hele initiatief breder uitgezet moeten worden. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen verschillende scholen en met de gemeente en wijkteams. Dat blijkt uit twee wetenschappelijke reacties en reacties van bezoekers van de werkconferentie De Staat van het Onderwijs 2022.
Voorstel armoedebeleid in schoolplan ingediend
Op 11 mei 2022 vond de werkconferentie De Staat van het Onderwijs 2022 plaats. Tijdens deze conferentie, georganiseerd door de Inspectie van het Onderwijs, ging het onderwijsveld onderling in gesprek met elkaar over oplossingsrichtingen voor de thema’s kansengelijkheid en basisvaardigheden. De VOO had hiervoor een voorstel ingediend op het thema kansengelijkheid. Het voorstel pleit voor een wettelijke verplichting om armoedebeleid op te nemen in het schoolplan. Het is vervolgens aan de school om daar invulling aan te geven. De VOO heeft op de werkconferentie het voorstel gepresenteerd en om reacties gevraagd.
Wetenschappelijke reacties op VOO-voorstel
Op het voorstel van de VOO zijn voorafgaand aan de werkconfetentie twee wetenschappelijke reacties gegeven. Beiden waren vrij positief. Wetenschapper op de Vrije Universiteit Amsterdam, Ilja Cornelisz, meent het volgende over het voorstel van de VOO: “Het voorstel richt zich enkel op de verplichte borging van armoedebeleid in het schoolplan, met daarbij een expliciete rol voor de MR in het realiseren van effectief armoedebeleid op de school. Uit het voorgaande blijkt dat het belangrijk is om armoede structureel op de agenda van de school te zetten; vooral voor scholen met relatief veel leerlingen die opgroeien in armoede. Vanuit het oogpunt van bewustwording is dit haalbaar. Het voorstel zet vervolgens in op een belangrijke rol voor de MR om effectief armoedebeleid van de school daadwerkelijk op te zetten, uit te rollen en te borgen”. Reactie van de VOO: het is onze bedoeling dat dit voorstel borgt dat het gesprek met alle betrokken belanghebbenden (ouders, leerkrachten, leerlingen), daadwerkelijk regelmatig plaatsvindt. Het is de taak van de school, het bevoegd gezag, om het beleid daadwerkelijk op te zetten, uit te rollen en te borgen.
Sara Geven, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, meent dat armoedebeleid kan inspelen op de verschillen in materiële zaken, zoals een gezond ontbijt op school of laptops voor schoolwerk en op de verschillen in ondersteuning bij schoolwerk. Kinderen uit rijkere gezinnen krijgen namelijk meer bijles. Haar reflectie kan als volgt samengevat worden: “Het is realistisch om een armoedebeleid in het schoolplan van scholen te vragen, maar de effectiviteit ervan hangt af van de concrete invulling van het beleid, de dagelijkse toepasbaarheid van het beleid voor de professionals, en mogelijk ook van de communicatie en concreetheid van het beleid”.
Bezoekers werkconferentie De Staat van het Onderwijs 2022 delen feedback
Op de werkconferentie zijn eveneens gesprekken gevoerd met verschillende mensen uit en rondom het onderwijs, zoals beleidsmedewerkers en leerkrachten. Het is gebleken dat veel bezoekers het formuleren van een armoedebeleid in het schoolplan een mooi en goed idee vinden. Sommige bezoekers vonden dat het hele initiatief misschien breder uitgezet moet worden. “Het schoolbeleid zou ik inbedden in gemeentelijke kaders, om consistentie te bevorderen en verschillen tussen scholen klein te houden”. Ook mag de inzet van wijkteams niet vergeten worden. “Een school kan het niet alleen in zijn eentje oplossen. De samenwerking met de zorg is cruciaal”. De VOO vindt dat daadwerkelijk armoedebeleid geïntegreerd moet worden vormgegeven. We benadrukken we; dat stap 1 is dat ouders, leerkrachten en leerlingen hierover met elkaar in gesprek gaan. Ons voorstel borgt dat dat gesprek plaatsvindt.
Deelnemers van de werkconferentie gaven bovendien commentaar op de term armoedebeleid. Misschien kan het beter ondersteunings- of kansenbeleid genoemd worden. Tot slot waren sommige mensen voorstander van het idee dat scholen armoedebeleid zouden formuleren om zo te zorgen voor meer kansengelijkheid binnen het onderwijs. Zij vroegen aan de VOO of wij een format van een armoedebeleidsplan konden creëren.
Elke vijf jaar houdt de VOO zich intensief bezig met een specifiek thema die (ouders in het) onderwijs aangaat. Voor de periode 2020-2025 is dat het thema ‘School & Armoede’. De werkconferentie is namens de VOO bezocht door beleidsadviseur Bram Buskoop en onderzoeker Sophie van der Pijll. Van der Pijll, masterstudent Politiek en Parlement aan Radboud Universiteit, onderzoekt voor de VOO armoede(beleid) op scholen in Nederland.
VOO-beleidsadviseur Bram Buskoop (met opgestoken hand) en onderzoeker Sophie van der Pijll (rechts van Bram Buskoop) tijdens de werkconferentie De Staat van het Onderwijs 2022.
De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).
Onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs toont aan dat scholen in het voortgezet onderwijs de ouders niet goed informeren over de vrijwillige ouderbijdrage. De Inspectie onderzocht 160 schoolgidsen en in ruim driekwart van de gevallen voldoen de schoolgidsen niet aan de wet. Scholen onduidelijk over vrijwilligheid ouderbijdrage
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.