Nieuws

Vandaag start de Week van Openbare Scholen – waar verhalen samenkomen

Gepubliceerd op: maandag 22 maart 2021

Vandaag start de ‘Week van Openbare Scholen’. Slogan van de week is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen organiseren tijdens deze week samen met leerlingen diverse acties rondom de kernwaarden van het openbaar onderwijs, om het karakter van hun school te laten zien. Zo houden zij een dialoog of debatmiddag, organiseren (online) bijeenkomsten voor ouders, of zetten acties uit in de buurt van de school.

De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB. Dit jaar worden er voor het eerst activiteiten georganiseerd rondom de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs, die in juni 2020 zijn gelanceerd.

Week van Openbare Scholen 2021

Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting

De drie nieuwe kernwaarden – gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting- bieden scholen handvaten om activiteiten en lessen te organiseren waarbij iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze week is een mooie gelegenheid voor scholen om zichzelf te profileren en aan ouders en toekomstige leerlingen te laten zien waar zij voor staan.

Waar verhalen samenkomen

De openbare school is een ontmoetingsplaats midden in de samenleving. Een plek waar verhalen samenkomen, waar kinderen en jongeren samen leven en samen leren. Ze geven samen vorm aan hun school als minisamenleving, waarin ruimte is voor ieders verhaal en democratische waarden. In de school worden deze waarden zichtbaar in de cultuur, de organisatie, het onderwijs en in de verbinding met de samenleving. Zo leren kinderen om te gaan met elkaars verschillen en belangrijker nog; leren zij dat verschillen er mogen zijn.

Nieuwe lestools voor het openbaar onderwijs

Op het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu zijn verschillende nieuwe gratis tools geplaatst die bruikbaar zijn voor verschillende doelgroepen in het primair en voortgezet onderwijs: leraren, directeuren, bestuurders, ouders en uiteraard leerlingen. De tools raken allemaal de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Compilatie van de video’s die deze week voorbij komen.

Videocampagne

Vandaag is ook de videocampagne ‘Wat is jouw verhaal?’ gelanceerd, waarin mensen hun trots op het openbaar onderwijs uitspreken en hun eigen verhaal en ervaring delen. Iedereen kan een eigen video insturen of delen via sociale media. Deze week komen de video’s voorbij van docent en televisiepresentator Karim Amghar, Storyteller Pauline Seebregts en auteur Natascha van Weezel. Ook docenten, schoolleiders, bestuurders, ouder én leerling delen hun verhaal. De videocampagne loopt na deze campagneweek door om de mooie verhalen van het openbaar onderwijs zichtbaar te blijven maken voor iedereen.

Doe mee!

Stuur ook uw eigen video in waarin u vertelt waarom u trots bent op het openbaar onderwijs. Dit kan een eerste ontmoeting zijn met het openbaar onderwijs, maar ook een recentere ervaring. Op persoonlijk vlak of vanuit uw professionele achtergrond.

Vertel in ongeveer 2 minuten wat uw verhaal is en deel het met ons! U kunt dit doen door de video te plaatsen op sociale mediakanalen met de hashtag (#) waarverhalensamenkomen of u kunt de video naar ons mailen, dan plaatsen wij uw video op www.openbaaronderwijs.nu en delen deze op onze sociale mediakanalen. Mailen kan naar [email protected].

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In Friesland zijn de afgelopen jaren zo'n dertig samenwerkingsscholen ontstaan. Deze scholen combineren openbaar onderwijs met andere onderwijsvormen. VOO-voorzitter Marco Frijlink ondersteunt dit concept vanwege de positieve invloed op persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Durk Meijer, die leiding geeft aan zowel een christelijke als een openbare school in Drachten, werkt aan het overbruggen van verschillen tussen deze scholen.