Vandaag start de Week van Openbare Scholen – waar verhalen samenkomen
Delen via
Gepubliceerd op: maandag 22 maart 2021
Vandaag start de ‘Week van Openbare Scholen’. Slogan van de week is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen organiseren tijdens deze week samen met leerlingen diverse acties rondom de kernwaarden van het openbaar onderwijs, om het karakter van hun school te laten zien. Zo houden zij een dialoog of debatmiddag, organiseren (online) bijeenkomsten voor ouders, of zetten acties uit in de buurt van de school.
De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB. Dit jaar worden er voor het eerst activiteiten georganiseerd rondom de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs, die in juni 2020 zijn gelanceerd.
Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting
De drie nieuwe kernwaarden – gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting- bieden scholen handvaten om activiteiten en lessen te organiseren waarbij iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze week is een mooie gelegenheid voor scholen om zichzelf te profileren en aan ouders en toekomstige leerlingen te laten zien waar zij voor staan.
Waar verhalen samenkomen
De openbare school is een ontmoetingsplaats midden in de samenleving. Een plek waar verhalen samenkomen, waar kinderen en jongeren samen leven en samen leren. Ze geven samen vorm aan hun school als minisamenleving, waarin ruimte is voor ieders verhaal en democratische waarden. In de school worden deze waarden zichtbaar in de cultuur, de organisatie, het onderwijs en in de verbinding met de samenleving. Zo leren kinderen om te gaan met elkaars verschillen en belangrijker nog; leren zij dat verschillen er mogen zijn.
Nieuwe lestools voor het openbaar onderwijs
Op het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu zijn verschillende nieuwe gratis tools geplaatst die bruikbaar zijn voor verschillende doelgroepen in het primair en voortgezet onderwijs: leraren, directeuren, bestuurders, ouders en uiteraard leerlingen. De tools raken allemaal de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Compilatie van de video’s die deze week voorbij komen.
Videocampagne
Vandaag is ook de videocampagne ‘Wat is jouw verhaal?’ gelanceerd, waarin mensen hun trots op het openbaar onderwijs uitspreken en hun eigen verhaal en ervaring delen. Iedereen kan een eigen video insturen of delen via sociale media. Deze week komen de video’s voorbij van docent en televisiepresentator Karim Amghar, Storyteller Pauline Seebregts en auteur Natascha van Weezel. Ook docenten, schoolleiders, bestuurders, ouder én leerling delen hun verhaal. De videocampagne loopt na deze campagneweek door om de mooie verhalen van het openbaar onderwijs zichtbaar te blijven maken voor iedereen.
Doe mee!
Stuur ook uw eigen video in waarin u vertelt waarom u trots bent op het openbaar onderwijs. Dit kan een eerste ontmoeting zijn met het openbaar onderwijs, maar ook een recentere ervaring. Op persoonlijk vlak of vanuit uw professionele achtergrond.
Vertel in ongeveer 2 minuten wat uw verhaal is en deel het met ons! U kunt dit doen door de video te plaatsen op sociale mediakanalen met de hashtag (#) waarverhalensamenkomen of u kunt de video naar ons mailen, dan plaatsen wij uw video op www.openbaaronderwijs.nu en delen deze op onze sociale mediakanalen. Mailen kan naar [email protected].
De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).
Onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs toont aan dat scholen in het voortgezet onderwijs de ouders niet goed informeren over de vrijwillige ouderbijdrage. De Inspectie onderzocht 160 schoolgidsen en in ruim driekwart van de gevallen voldoen de schoolgidsen niet aan de wet. Scholen onduidelijk over vrijwilligheid ouderbijdrage
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.