“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Op 1 augustus 2023 is de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs ingevoerd. Deze wet leidt tot twee belangrijke wijzigingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS).
WMS-wijziging 1: het bevoegd gezag moet de MR op advies- of instemmingsbevoegdheid wijzen
Er wordt een nieuw artikel 7a ingevoegd in de WMS. In dit artikel staat dat als het bevoegd gezag een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan de (G)MR of aan een geleding, daarbij nadrukkelijk moet worden gewezen op de advies- of instemmingsbevoegdheid.
In de praktijk komt het al geregeld voor dat het bevoegd gezag bij een voorgenomen besluit vermeldt op grond van welk wetsartikel de (G)MR een advies- of instemmingsbevoegdheid heeft, maar het komt ook nog geregeld voor dat een MR moet raden wat er van hem wordt verwacht. Dat laatste kan dus niet meer na 1 augustus 2023.
WMS-wijziging 2: het bevoegd gezag moet de MR ongevraagd inlichtingen verstrekken
De tweede wijziging betreft artikel 8 van de WMS. In dit artikel wordt het algemeen informatierecht van de (G)MR geregeld. De wijziging van het artikel houdt in dat het bevoegd gezag de (G)MR ongevraagd, tijdig alle inlichtingen moet verstrekken die de (G)MR voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig kan hebben. Het informatierecht van de MR verandert hiermee in een informatieplicht voor het bevoegd gezag.
In artikel 8 lid 2 WMS wordt al een aantal voorbeelden genoemd van wat het bevoegd gezag in ieder geval dient te verstrekken. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om als MR inlichtingen op te vragen waarvan de MR vindt dat deze redelijkerwijs noodzakelijk zijn.
Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.
Meer over JannyMR Start is dé standaard basiscursus voor beginnende MR-leden bestaande uit één bijeenkomst.
Bekijk cursus“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.