Nieuws

Week van Openbare Scholen

Gepubliceerd op: donderdag 27 januari 2022

Van 21 tot en met 25 maart 2022 is de Week van Openbare Scholen! In deze week laten leerlingen, leerkrachten, schoolleiders en bestuurders zien dat het openbaar onderwijs staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Zo zetten scholen zichzelf met open dagen of inspirerende acties in de schijnwerpers. De week wordt georganiseerd door de VOO en VOS/ABB.

Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting

De acties hebben raakvlakken met de kernwaarden van het openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Denk hierbij aan een debat- of dialoogmiddag, een samenwerkingsproject tussen een basisschool en een middelbare school, een inloopochtend voor ouders en buurtbewoners of een actie in de buurt waarmee de school laat zien dat die midden in de samenleving staat. Ook zijn er acties mogelijk waarbij leerlingen hun stem laten horen over kwesties die de school raken, zoals de herinrichting van het schoolplein.  

Video’s ‘Trots op het openbaar onderwijs’ 

Een video kan soms krachtiger zijn dan het geschreven woord! Kijk eens rond op de videopagina van het kernwaardenportaal. Er zijn verschillende video’s beschikbaar die de trots van het openbaar onderwijs benadrukken. Behalve van leerkrachten, leerlingen en ouders zijn er video’s te zien van schrijver Jan Terlouw, radio- en televisiepresentator bij de NTR Karim Amghar en journalist en filmmaker Natascha van Weezel. Deze video(‘s) kun je laten zien tijdens een open ochtend of een samenkomstmoment met het lerarenteam over de kernwaarden. 

Video Karim Amghar; ouder, docent en NTR-programmamaker

Zelf een video maken

Wil jij zelf graag een filmpje maken met jouw bestuur of school en daarmee op deze videopagina komen? Leuk! Zorg ervoor dat het in het filmpje specifiek gaat over de kernwaarden en vertel waarom jullie zo trots zijn op jullie openbare school! Maak het vooral concreet: hoe worden de kernwaarden zichtbaar op jullie school? Welke prachtige projecten hebben jullie die raken aan de kernwaarden? Stuur het filmpje naar [email protected] en dan plaatsen wij het online. Bekijk voor het maken van je eigen video de instructies. Uiteraard kun je jullie filmpje ook gebruiken voor jullie eigen kanalen, dat helpt bij de profilering van jouw school. Als jullie de video online delen op eigen kanalen kan de hashtag #waarverhalensamenkomen worden gebruikt.

De VOO en VOS/ABB zorgen voor promotiemateriaal 

Binnenkort plaatsen wij een PowerPointpresentatie over de kernwaarden op de website www.openbaaronderwijs.nu. Deze presentatie kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een open ochtend of een teambijeenkomst. Ook lanceren wij op korte termijn een mooie commercialvideo over de openbare school.  Deze video kun je inzetten in aanloop naar de Week van Openbare Scholen, maar ook in de week zelf. Houd openbaaronderwijs.nu in de gaten voor de laatste updates. Daarnaast kun je als bestuur of school promotiemateriaal bestellen, zoals stickers, brochures, pennen, posters, een kernwaardenboekje of een gevelbord met de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen. Bij een bedrag van minimaal 50 euro betaal je geen verzendkosten. Bestel de promotiematerialen op tijd, zodat je ze tijdens de week kunt gebruiken en bijvoorbeeld kan ophangen in jouw school.

Promotiemateriaal Openbaar Onderwijs

Tip  

Bestel het gevelbord met de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen, hang hem op bij de ingang van jouw school en organiseer een feestelijke onthulling (buitenborrel) samen met ouders, leerlingen en buurtbewoners. Koppel hier een mooi moment van ontmoeting en dialoog aan met de titel ‘Openbare scholen – waar verhalen samenkomen’, en je hebt al een prachtig evenement in de Week van Openbare Scholen! Bestel het gevelbordje via het bestelformulier.

Doen jullie ook mee?  

Met bovenstaande inspiratie en tips hopen we samen met jouw school een mooie Week van Openbare Scholen neer te zetten! Heb je behoefte om te sparren of heb je vragen over de week? Neem contact op met Eddy Habben Jansen, beleidsadviseur burgerschap en ouderbetrokkenheid via [email protected].

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Beluister onze podcast!

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Governance in gesprek is een onregelmatig verschijnende podcast van Hartger Wassink en Marco Frijlink. In deze aflevering gaan Marco en Hartger in gesprek met Marilieke Engbers. Op 21 mei verschijnt haar nieuwe boek 'Eenzaam aan de top' (geschreven samen met Pim Bouwman).Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...