“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Van 21 tot en met 25 maart 2022 is de Week van Openbare Scholen! In deze week laten leerlingen, leerkrachten, schoolleiders en bestuurders zien dat het openbaar onderwijs staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Zo zetten scholen zichzelf met open dagen of inspirerende acties in de schijnwerpers. De week wordt georganiseerd door de VOO en VOS/ABB.
De acties hebben raakvlakken met de kernwaarden van het openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Denk hierbij aan een debat- of dialoogmiddag, een samenwerkingsproject tussen een basisschool en een middelbare school, een inloopochtend voor ouders en buurtbewoners of een actie in de buurt waarmee de school laat zien dat die midden in de samenleving staat. Ook zijn er acties mogelijk waarbij leerlingen hun stem laten horen over kwesties die de school raken, zoals de herinrichting van het schoolplein.
Een video kan soms krachtiger zijn dan het geschreven woord! Kijk eens rond op de videopagina van het kernwaardenportaal. Er zijn verschillende video’s beschikbaar die de trots van het openbaar onderwijs benadrukken. Behalve van leerkrachten, leerlingen en ouders zijn er video’s te zien van schrijver Jan Terlouw, radio- en televisiepresentator bij de NTR Karim Amghar en journalist en filmmaker Natascha van Weezel. Deze video(‘s) kun je laten zien tijdens een open ochtend of een samenkomstmoment met het lerarenteam over de kernwaarden.
Wil jij zelf graag een filmpje maken met jouw bestuur of school en daarmee op deze videopagina komen? Leuk! Zorg ervoor dat het in het filmpje specifiek gaat over de kernwaarden en vertel waarom jullie zo trots zijn op jullie openbare school! Maak het vooral concreet: hoe worden de kernwaarden zichtbaar op jullie school? Welke prachtige projecten hebben jullie die raken aan de kernwaarden? Stuur het filmpje naar [email protected] en dan plaatsen wij het online. Bekijk voor het maken van je eigen video de instructies. Uiteraard kun je jullie filmpje ook gebruiken voor jullie eigen kanalen, dat helpt bij de profilering van jouw school. Als jullie de video online delen op eigen kanalen kan de hashtag #waarverhalensamenkomen worden gebruikt.
Binnenkort plaatsen wij een PowerPointpresentatie over de kernwaarden op de website www.openbaaronderwijs.nu. Deze presentatie kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een open ochtend of een teambijeenkomst. Ook lanceren wij op korte termijn een mooie commercialvideo over de openbare school. Deze video kun je inzetten in aanloop naar de Week van Openbare Scholen, maar ook in de week zelf. Houd openbaaronderwijs.nu in de gaten voor de laatste updates. Daarnaast kun je als bestuur of school promotiemateriaal bestellen, zoals stickers, brochures, pennen, posters, een kernwaardenboekje of een gevelbord met de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen. Bij een bedrag van minimaal 50 euro betaal je geen verzendkosten. Bestel de promotiematerialen op tijd, zodat je ze tijdens de week kunt gebruiken en bijvoorbeeld kan ophangen in jouw school.
Bestel het gevelbord met de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen, hang hem op bij de ingang van jouw school en organiseer een feestelijke onthulling (buitenborrel) samen met ouders, leerlingen en buurtbewoners. Koppel hier een mooi moment van ontmoeting en dialoog aan met de titel ‘Openbare scholen – waar verhalen samenkomen’, en je hebt al een prachtig evenement in de Week van Openbare Scholen! Bestel het gevelbordje via het bestelformulier.
Met bovenstaande inspiratie en tips hopen we samen met jouw school een mooie Week van Openbare Scholen neer te zetten! Heb je behoefte om te sparren of heb je vragen over de week? Neem contact op met Eddy Habben Jansen, beleidsadviseur burgerschap en ouderbetrokkenheid via [email protected].
Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.
Meer over Eddy“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.