Nieuws

Reactie op voorgestelde wijziging artikel 23 van de Grondwet

Gepubliceerd op: vrijdag 9 juli 2021

Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) heeft een wetsvoorstel ingediend om te komen tot wijziging van artikel 23 van de Grondwet, het befaamde ‘vrijheid van onderwijs’-artikel.

De wijzigingsvoorstellen behelzen onder andere de introductie van het leerrecht voor elk kind, de algemene toelaatbaarheid van alle kinderen op alle scholen, kansengelijkheid en focus op persoonlijke ontplooiing en kennis van en respect voor de basiswaarden van de rechtstaat.

De Vereniging Openbaar Onderwijs is blij met het wetsvoorstel. Ondanks dat we vinden dat er grotere stappen gezet kunnen worden om te bevorderen dat kinderen niet op verschillende scholen worden geplaatst op basis van de religie of levensovertuiging van hun ouders, beschouwen we dit voorstel als een klein stapje in de goede richting.

Samen met openbare besturenorganisatie VOS/ABB reageerde de VOO op het wetsvoorstel. We stellen onder andere voor de algemene toegankelijkheid uit te breiden met algemene benoembaarheid waar het gaat om leerkrachten en ondersteunend personeel op alle scholen. Onze inbreng, het wetsvoorstel en de memorie van toelichting treft u hieronder aan.

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).