Nieuws

Nieuw: checklist voor de (G)MR!

Gepubliceerd op: woensdag 14 februari 2024

De VOO heeft iets nieuws ontwikkeld voor de MR: een checklist voor bij het beoordelen van advies- en instemmingsverzoeken. Zo weet de MR altijd zeker dat de juiste stappen worden gezet.

Waarom een checklist?

Elke MR krijgt verschillende advies- en instemmingsverzoeken voorgelegd gedurende het jaar. Hoewel de inhoud van deze verzoeken verschilt, zijn de procedures die daarbij horen in principe altijd gelijk. En dan is het handig als de MR bij de beoordeling steeds dezelfde procedurele stappen doorloopt.

Een checklist is dus een hulpmiddel voor de MR om het advies- en instemmingsproces samen met het bevoegd gezag goed in te richten. De MR kan in sommige gevallen de hele checklist doorlopen, in andere gevallen volstaat een deel. Zo ligt het bij een inhoudelijk en ingrijpend besluit voor het onderwijs (bijvoorbeeld het aanpassen van het schoolplan) meer voor de hand dat de achterban betrokken wordt dan bij een voorstel dat meer praktisch van aard is, zoals de (vaak jaarlijks ongeveer dezelfde) vakantieregeling.

Inhoud checklist

De checklist bestaat uit twee delen. In het eerste deel kan de MR nagaan of de wetgeving omtrent het voorstel helder is, of de MR voldoende kennis heeft over het onderwerp (of hier over moet gaan opdoen) en of de MR heeft nagedacht over hoe anderen te betrekken bij het te nemen besluit.

In het tweede deel kan de MR de procedurele aspecten nagaan, bijvoorbeeld of het voorstel goed leesbaar en begrijpelijk is, en of ieder MR-lid de kans krijgt om zijn/haar mening te geven.

Download checklist

Download de checklist hier gratis! Meer nuttige producten voor de MR? Bekijk dan onze webshop, met onder meer de Werkmap medezeggenschapsraad en de WMS Bevoegdhedenkaartjes!

Vragen over de checklist? MR’s die lid zijn van de VOO kunnen altijd contact opnemen met onze helpdesk. Nog geen lid als MR? Word dan lid om te profiteren van de helpdesk, korting, het handboek voor nieuwe MR-leden en meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).