Nieuws

Nieuwe handreiking corona en medezeggenschap

Gepubliceerd op: donderdag 4 februari 2021

De VOO heeft een vernieuwde handreiking voor leden van medezeggenschapsraden geschreven. De handreiking gaat in op de rol van de MR in tijden van corona.

De handreiking is hier gratis te downloaden. Het document bevat handvatten voor de rol die de MR kan spelen specifiek bij maatregelen die met corona te maken hebben. Daarnaast adviseren we over het functioneren van de medezeggenschap over andere onderwerpen op dit moment.

Update 18 juli 2022

In verband met recente ontwikkelingen maakten de VOO-experts een actuele handreiking corona onderwijs. Download hem hier.

UPDATE 4 FEBRUARI 2021

Maandag 8 februari gaan de scholen weer open, onder strikte voorwaarden. Veel scholen overwegen om de schooltijden aan te passen, omdat dat het makkelijker maakt aan de voorwaarden en adviezen te voldoen. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden, waarbij directies verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van personeel en leerlingen, adviseert de VOO met betrekking tot de betrokkenheid van de medezeggenschap het volgende:

  1. Schooltijden aanpassen moet volgens art. 13 lid 1 sub h WMS voor instemming worden voorgelegd aan de oudergeleding van de MR.
  2. De gevolgen van de wijziging moeten volgens art 12 lid 1 sub f WMS voor instemming worden voorgelegd aan de personeelsgeleding van de MR.
  3. Wijziging van schooltijden moet volgens art. 15 lid 3 WMS onderwerp zijn van een ouderraadpleging onder alle ouders, zodat de uitslag door de MR in zijn afweging kan worden betrokken.
  4. Op dit moment is het niet mogelijk om de reguliere instemmingsprocedure te volgen.
  5. Directies die de schooltijden willen aanpassen moeten nu in elk geval afstemming zoeken met de MR (minimaal telefonisch met de voorzitter, die vervolgens de stemming in de MR kan peilen). Dit overleg moet gericht zijn op het bereiken van overeenstemming.
  6. Evalueer na uiterlijk 6 weken met schoolleiding en MR hoe de nieuwe schooltijden in de praktijk functioneren.
  7. Als de schoolleiding ook in het volgend schooljaar (deze) nieuwe schooltijden wil hanteren, moet zij tijdig de reguliere instemmingsprocedure alsnog in gang zetten.

UPDATE 4 januari 2021

Er blijkt verwarring te zijn over het fysiek/online lesgeven. De lockdown die op dit moment van kracht is, duurt t/m 17 januari 2021. Dat betekent dat er alleen online mag worden lesgegeven, met uitzondering van de examenklassen, die mogen op school worden gegeven.

De manier waarop het ministerie en de vo-raad hierover communiceren suggereert dat het hier gaat om een verplichting om fysiek les te geven aan de examenklassen. Dat is onterecht. Noch het ministerie, noch de vo-raad gaan over de manier waarop scholen lesgeven. Daar gaat het bestuur over, in de meeste gevallen in afstemming met de medezeggenschapsraad.

De VOO mengt zich niet in de discussie over de vraag of het wel of niet verstandig is om fysiek les te geven. Wel hechten we eraan duidelijk te maken dat de richtlijn van het ministerie en het protocol van de vo-raad niet kunnen worden geïnterpreteerd als een opdracht waar het bestuur niet van af kan wijken.

Heeft u vragen over de handreiking? VOO-leden kunnen gratis contact opnemen met de VOO Helpdesk. Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 en 13:00 op 036 – 711 61 78 en via [email protected].

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).