Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Armoede

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 10 november 2023

Elke vijf jaar houdt de VOO zich intensief bezig met een aan het onderwijs gerelateerd thema. Voor de periode 2020-2025 is dat het thema ‘School & Armoede’.

Armoede heeft niet alleen een enorm effect op de situatie thuis, maar ook op school kan armoede negatieve gevolgen hebben, vooral op de cognitieve ontwikkeling en de leerprestaties. Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak niet de kansen en kunnen zich niet ontwikkelen zoals andere kinderen dat kunnen. Daarom heeft deze groep kinderen ook zelf een hogere kans om later in armode te leven. Door gelijke kansen voor kinderen te creëren, kunnen de negatieve gevolgen worden beperkt.

Er moet daarvoor veel gebeuren in het land. De VOO vindt bijvoorbeeld dat de vrijwillige ouderbijdrage geheel afgeschaft moet worden, scholen zelf zaken als huiswerkbegeleiding en examentrainingen moeten aanbieden en elke school armoedebeleid in het schoolplan moet opnemen (onderzoek). Onze verdere visie en standpunten leest u hier. Beluister ook onze podcasts over school en armoede.

Onze vereniging is regelmatig in contact met de overheid en andere belangenorganisaties om te praten over de problemen op school gerelateerd aan armoede onder kinderen. In onze kennisbank vindt u meer informatie over hoe om te gaan met armoede op school. Of download direct de handreiking ‘Omgaan met armoede op scholen’ en de handreiking ‘MR en Armoede’. De eerstgenoemde handreiking is geschreven door Mariëtte Lusse (lector Ouders in Rotterdam Zuid, Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (associate lector Hanzehogeschool Groningen) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De tweede handreiking is een VOO-product.

Heeft u een idee over hoe wij vanuit de VOO aandacht kunnen besteden aan het thema School & Armoede? Of wilt u informatie met ons delen? Neem dan contact met ons op.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram
Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).