Armoede

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 3 mei 2024

Elke vijf jaar houdt de VOO zich intensief bezig met een aan het onderwijs gerelateerd thema. Voor de periode 2020-2025 is dat het thema ‘School & Armoede’.

Armoede heeft niet alleen een enorm effect op de situatie thuis, maar ook op school kan armoede negatieve gevolgen hebben, vooral op de cognitieve ontwikkeling en de leerprestaties. Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak niet de kansen en kunnen zich niet ontwikkelen zoals andere kinderen dat kunnen. Daarom heeft deze groep kinderen ook zelf een hogere kans om later in armode te leven. Door gelijke kansen voor kinderen te creëren, kunnen de negatieve gevolgen worden beperkt.

Er moet daarvoor veel gebeuren in het land. De VOO vindt bijvoorbeeld dat de vrijwillige ouderbijdrage geheel afgeschaft moet worden, scholen zelf zaken als huiswerkbegeleiding en examentrainingen moeten aanbieden en elke school armoedebeleid in het schoolplan moet opnemen (onderzoek). Onze verdere visie en standpunten leest u hier. Beluister ook onze podcasts over school en armoede.

Onze vereniging is regelmatig in contact met de overheid en andere belangenorganisaties om te praten over de problemen op school gerelateerd aan armoede onder kinderen. In onze kennisbank vindt u meer informatie over hoe om te gaan met armoede op school. Of download direct de handreiking ‘Omgaan met armoede op scholen’ en de handreiking ‘MR en Armoede’. De eerstgenoemde handreiking is geschreven door Mariëtte Lusse (lector Ouders in Rotterdam Zuid, Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (associate lector Hanzehogeschool Groningen) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De tweede handreiking is een VOO-product.

Heeft u een idee over hoe wij vanuit de VOO aandacht kunnen besteden aan het thema School & Armoede? Of wilt u informatie met ons delen? Neem dan contact met ons op.


Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat een mooie en inspirerende dag afgelopen woensdag 22 mei! De allereerste VOO Medezeggenschapsdag vond plaats en was absoluut voor herhaling vatbaar. Wij hebben meteen een nieuwe datum aangekondigd: 21 mei 2025! Even een terugblik op de VOO Medezeggenschapsdag: bedankt aan iedereen die erbij was en heeft bijgedragen aan deze geslaagde dag.