Nieuws

Opening voortgezet onderwijs is zaak van bestuur en MR

Gepubliceerd op: woensdag 26 mei 2021

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) is van mening dat het aan de besturen in het voortgezet onderwijs zelf is om te bepalen of het verantwoord is om vanaf 31 mei de scholen voor voortgezet onderwijs weer volledig te openen. Afgelopen week communiceerde het Ministerie van Onderwijs dat de scholen vanaf 31 mei weer open kunnen en vanaf 7 juni weer volledig open móeten. In het onderwijsveld roept dat veel vragen op. 

Eigen afweging scholen

Marco Frijlink, voorzitter van de VOO: “Veel docenten zijn nog steeds niet gevaccineerd, terwijl de besmettingen in de leeftijdsgroep 12 tot 20 jaar onverminderd hoog zijn. Het mag zo zijn dat op macroniveau de risico’s te overzien zijn, dat betekent niet dat zij dat op klas-niveau ook zijn. En het gaat nog maar om een paar weken. Wij vinden dat je je moet afvragen of het de risico’s waard zijn.” 

“Het ministerie doet het voorkomen alsof de scholen geen keuze hebben, en op 7 juni open móeten. Maar die keuze hebben ze wel. Het is de bestuurder die verantwoordelijk is voor de veilige leeromgeving van de docenten en de leerlingen. Elke bestuurder moet daarin zijn eigen afweging maken. Wij kunnen ons goed voorstellen dat een bestuurder besluit om voor die laatste paar weken niet weer alles overhoop te gooien”, aldus Frijlink.

Veel extra inspanning nodig

De VOO benadrukt het belang van fysiek onderwijs, maar wil er op wijzen dat nu vlak voor de zomervakantie het rooster weer helemaal omgooien ook veel verstoring met zich mee kan brengen die het leerklimaat ook niet ten goede komt. Het openen van de basisscholen vorig jaar vlak voor de zomervakantie, heeft veel extra inspanning gevraagd van leerkrachten en leerlingen om weer effectief onderwijs te kunnen bieden in de klas. 

De VOO adviseert de besturen om in samenspraak met hun medezeggenschapsraden te komen tot veilige oplossingen die gedragen worden door ouders, docenten én leerlingen. 

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.