Nieuws

Positie MR verandert niet na afschaffing fusietoets

Gepubliceerd op: woensdag 20 juni 2018

Minister Slob heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aankondigt dat de fusietoets in het basis- en voortgezet onderwijs wordt afgeschaft. De ingangsdatum is 1 augustus 2018. Vanaf dan krijgen alle fusies in het basis- en voortgezet onderwijs een lichte (procedurele) toets.

De rol van de (G)MR bij fusie verandert door de afschaffing van de fusietoets niet: het instemmingsrecht op grond van WMS artikel 10, lid 1 sub h blijft gehandhaafd waarmee de (G)MR niet alleen moet instemmen met het voornemen tot fusie, maar ook instemming moet verlenen aan de Fusie Effect Rapportage (FER).

Daarnaast moeten sinds 1 januari 2018 de ouders worden geraadpleegd voordat het schoolbestuur een besluit neemt over de fusie van de school (WMS artikel 15, lid 3).

Helpdesk

Meer vragen? Bel de helpdesk (uitsluitend voor leden) 036 711 6178 (schooldagen tussen 10 en 13u) of e-mail [email protected].

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).