Nieuws

VOO breidt cursusaanbod uit voor nieuwe schooljaar

Gepubliceerd op: woensdag 31 augustus 2022

Ook voor het schooljaar 2022/2023 biedt Vereniging Openbaar Onderwijs een breed aanbod aan cursussen. Doel van deze cursussen is het onderwijs in Nederland te versterken door vooral medezeggenschapsraden te ondersteunen. Zo kunnen zij effectief hun werk doen en zijn ze een waardevolle gesprekspartner voor bestuur en directie.

Bron: artikel 28, lid 2 Wet medezeggenschap op scholen

Wist u dat… de school bekostigt scholing van MR-leden.

Cursussen voor startende MR-leden

Steeds meer MR-leden weten MR Start te vinden. Deze basiscursus voor het werk als MR-lid in het primair en voortgezet onderwijs, is een goede start voor nieuwe MR-leden. Voor hen is ook de MR Academie een interessante optie. Deze e-learningomgeving biedt alle kennis en informatie die een goedlopende MR nodig heeft, inclusief een inwerkprogramma en de meest actuele informatie.

Voor wie nog niet zeker weet of de MR bij hem of haar past, is er het gratis webinar MR Introductie. Tijdens de proefsessies eind vorig schooljaar, waren de reacties zeer positief. Tijdens dit één uur durende webinar leggen we beknopt en helder uit wat de rol en taak van het MR-lid is, wat u kunt verwachten van uw MR-collega’s en directeur en met welke praktische zaken u rekening moet houden. Als MR kunt u geïnteresseerde personen opgeven voor dit webinar en geïnteresseerden kunnen zichzelf opgeven via deze link.

Verdieping voor bestaande MR-leden

Voor wie al wat langer MR-lid is, blijft het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest actuele informatie. Lid worden van de MR Academie is een slimme zet, maar het is ook altijd mogelijk om gebruik te maken van de VOO kennisbank en de VOO helpdesk. Leden van de vereniging kunnen gratis gebruikmaken van de helpdesk. Verder zijn er tal van verdiepingscursussen voor MR-leden beschikbaar, zoals MR Compleet, MR Effectief en MR en Schoolplan. Deze cursussen geven MR-leden de inhoudelijke kennis die nodig is om een kritische en adequate gesprekspartner te zijn voor directie en bestuur.

Cursus MR en Financiën compleet vernieuwd

In de afgelopen maanden is door onze financiële MR-experts hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe cursus. De volledig herziene MR en Financiën is een cursus die elk MR-lid zou moeten volgen om daadkrachtig mee te kunnen praten met directie en bestuur.

Kennis van zaken is een belangrijke factor om als MR-lid effectief invloed uit te oefenen op de financiële plannen van school. Daarom delen we in de vernieuwde cursus MR en Financiën inhoudelijke informatie over de belangrijkste documenten op financieel gebied: de begroting, het formatieplan en het jaarverslag. We gaan per document in op inhoud, doel en significantie van het document. Ook bespreken we de belangrijke rol en bevoegdheden van de MR als het gaat om de financiën van de school.

Tip: alle cursussen zijn voor iedereen beschikbaar. Leden van de VOO krijgen 15% korting op onze cursussen, begeleiding en advies.

Begeleiding en advies op maat

Zoals altijd biedt de Vereniging Openbaar Onderwijs ook advies op maat aan MR, schoolleiding, raad van toezicht, ouderraad en bestuur. Uit de afgelopen jaren is gebleken dat er van alles op school kan spelen waar u begeleiding bij kunt gebruiken. Onze beleidsadviseurs delen hun kennis en ervaring over tal van onderwerpen graag met u, fysiek, digitaal of telefonisch.

Nieuw voor bestuur en directie van primair onderwijs: Ouderavond Online

Naast veel cursussen voor de MR, biedt de VOO ook ondersteuning aan onder meer ouderraden, directie en bestuur. Uit helpdeskvragen en gesprekken met schoolbesturen, blijkt dat er steeds meer vraag is naar ondersteuning met praktische zaken zoals een ouderavond organiseren. Daarom ontwikkelden de VOO-experts de Ouderavond Online. De VOO organiseert een online ouderavond over digitale opvoeding of een ander onderwerp. Geef aan welk onderwerp uw voorkeur heeft bij uw aanvraag en wij helpen u graag verder.

Kijk voor het complete cursusaanbod op onze cursuspagina.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Start

MR Start is dé standaard basiscursus voor beginnende MR-leden bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).