Nieuws

Adviesrecht MR méér dan alleen ‘positief’ of ‘negatief’

Gepubliceerd op: dinsdag 16 januari 2024

Het adviesrecht wordt vaak ingevuld door als medezeggenschapsraad (MR) een positief of negatief advies te geven. Hoewel dit in sommige gevallen de nodige duidelijkheid schept, zou de MR het bevoegd gezag vooral van kwalitatief advies kunnen voorzien om het gedane voorstel te verbeteren.

Adviesrecht en instemmingsrecht

De wetgever heeft de MR adviesrechten en instemmingsrechten toebedeeld. Dat houdt in dat het bevoegd gezag geen besluiten mag nemen voordat een bepaald voorstel ter advisering of ter instemming langs de MR is geweest. 

Waar het instemmingsrecht duidelijk leidt tot wel of geen instemming van de MR, is het adviesrecht niet zo zwart-wit. Zo zegt artikel 17a van de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) dat het advies wordt gevraagd op een zodanig tijdstip, dat het advies van wezenlijke invloed kan zijn op de besluitvorming. Dat duidt erop dat de MR niet het ‘laatste vinkje’ is dat gezet moet worden, maar een stevige gesprekspartner moet zijn in het proces.

Handreiking Kwalitatief advies geven als MR

In onderstaande handreiking heeft de VOO het proces van het vragen advies als bevoegd gezag, het geven van advies als MR en het reageren op het advies van de MR als bevoegd gezag beschreven. Daarbij wordt ingegaan op het proces zoals dit in de wet is vastgelegd en de wijze waarop de MR zijn advies meer kwalitatief van aard kan laten zijn. Ook de adviesrechten die de MR heeft zijn in de handreiking te vinden.

Heeft u vragen over de handreiking? MR’s die lid zijn van de VOO kunnen hun vragen altijd stellen aan de VOO Helpdesk. Is uw MR nog geen lid van de VOO? Maak uw MR dan lid via onze site.

Download hier de handreiking

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.