Nieuws

Opinie in NRC: laat openbare school zelf bepalen of ze een gebedsruimte faciliteert of niet

Gepubliceerd op: vrijdag 14 april 2023

In het NRC van vandaag staat een bijdrage van VOO-voorzitter Marco Frijlink. Hij gaat in op de discussie over de vraag wat we aan moeten met de vraag naar gebedsruimtes in openbare scholen. Een simpel ja of nee van de zijlijn volstaat niet, zoals dat bij veel ingewikkelde onderwerpen niet afdoende is. Openbare scholen zijn actief pluriform en helemaal geen ruimte geven aan religiebeleving past niet, maar we moeten ook uitkijken dat we emancipatie van jongeren afkomstig uit geloofsgemeenschappen niet tegenwerken. Kortom, het gesprek moet vooral in openheid op elke school worden gevoerd.

Lees het hele artikel in NRC hier >

  • Georges

    • 17 april 2023

    Ik vind dit altijd zo lastig. Aan de ene kant leeft in mij een diepgeworteld recht op vrijheid. Zelf als dat betekent dat de ander in zoiets geloofd als een god, Sinterklaas of tandenfee. Aan de andere kant heb ik te veel respect voor de intelligentie van de ander om te accepteren dat die ander zoiets onwetenschappelijks als waarheid aan kan nemen. Ik zou het toejuichen als onderwijsland verreikt wordt met scholen op een atheïstische grondslag, waarbij er dus duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen weten en geloven, waarbij geloven niet dezelfde status heeft als weten. Tot die tijd, denk ik dat de wijsheid over dit soort kwestie bij alle betrokkenen van een school moet liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).