Nieuws

MR-lid? Vul de Staat van de Medezeggenschapsraad in!

Gepubliceerd op: vrijdag 4 november 2022

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft samen met LAKS, Ouders & Onderwijs en de ROV het initiatief genomen om te onderzoeken wat de staat is van medezeggenschapsraden in Nederland. Zo komen we erachter wat er goed gaat op gebied van medezeggenschap en wat er verbeterd kan worden.

Bent u lid van de MR, GMR, OPR of deelraad in het onderwijs? Vul dan de vragenlijst in! Dit kost u ongeveer 15 minuten.

Verschillende onderzoeken

Regelmatig wordt onderzoek gedaan naar deelonderwerpen waar de MR mee te maken heeft, bijvoorbeeld NPO-gelden, het contact met de achterban en de interne samenwerking. Hoewel deze onderzoeken op deelgebieden belangrijke informatie geven, mist er een algeheel beeld van hoe het gaat met medezeggenschapsraden. Met dit onderzoek komt er een belangrijke nulmeting tot stand.

Met de resultaten van dit eerste brede onderzoek komen we tot het rapport ‘de Staat van de Medezeggenschapsraad’. Het is de bedoeling dat dit nieuwe onderzoek elke twee jaar plaatsvindt zodat ook op langere termijn kan worden gekeken naar veranderingen in opvattingen en situaties op het gebied van medezeggenschap.

Verspreiding van de vragenlijst

De vragenlijst wordt zo breed mogelijk gedeeld. We verzoeken ook aan bestuurders en schoolleiders om dit bericht en de link naar de vragenlijst door te sturen naar de (G)MR. Zo komen we samen tot een belangrijk beeld van de staat van de medezeggenschapsraad.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).