Nieuws

Week van Openbare Scholen viert diversiteit met feest- en gedenkdagenkalender 

Gepubliceerd op: woensdag 20 maart 2024

In de Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting centraal. Deze kernwaarden zijn de basis van het actief pluriforme karakter van de openbare scholen. Het motto van de Week van Openbare Scholen is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen ontvangen daarom deze week een speciale kalender. 

Kalender feest- en gedenkdagen 

De Week van Openbare Scholen (18 t/m 22 maart) is voor veel openbare basisscholen het moment om nieuwe ouders te ontvangen en kennis te laten maken. Op de openbare school is iedereen welkom. Je kunt er jezelf zijn, je eigen stem laten horen en we leren er van elkaars verschillen. Alle openbare scholen ontvangen deze week een speciale kalender met feest- en gedenkdagen, om alvast na te denken over een inclusief volgend schooljaar. Aan welke dagen gaat de school extra aandacht besteden? 

Er zijn heel veel verschillende bijzondere dagen. Die kun je lang niet allemaal in de klas behandelen of vieren. Door juist samen te praten over de vraag welke dagen we vieren, kunnen we veel van elkaar leren en zorgen we ervoor dat iedere leerling een stukje van zichzelf mag vieren op de openbare school. De voorkant van de kalender laat zien welke belangrijke dagen er zijn in Nederland, in de aan Nederland verbonden landen (door de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis) en voor de grote levensbeschouwingen. De achterkant van de kalender is een lege versie ervan, die scholen samen met de leerlingen kunnen invullen. Welke dagen vieren de leerlingen thuis? Welke dagen zijn bij veel mensen onbekend, maar misschien daarom juist interessant? Verjaardagen kunnen er natuurlijk ook op staan. Zo maak je samen een eigen kalender voor elke klas. 

Actief pluriform 

Dit sluit naadloos aan op het actief pluriforme karakter van het openbaar onderwijs, dat in de wet is vastgelegd. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, zijn openbare scholen niet neutraal, maar maken zij op actieve wijze en op basis van wederzijds respect deel uit van de pluriforme samenleving. Zo verbreden openbare scholen de horizon van hun leerlingen, als voorbereiding op hun latere rol in onze maatschappij, die wordt gekenmerkt door diversiteit. 

De Week van Openbare Scholen en de kalender zijn initiatieven van Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en VOS/ABB

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).