Week van Openbare Scholen viert diversiteit met feest- en gedenkdagenkalender 

Gepubliceerd op: woensdag 20 maart 2024

In de Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting centraal. Deze kernwaarden zijn de basis van het actief pluriforme karakter van de openbare scholen. Het motto van de Week van Openbare Scholen is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen ontvangen daarom deze week een speciale kalender. 

Kalender feest- en gedenkdagen 

De Week van Openbare Scholen (18 t/m 22 maart) is voor veel openbare basisscholen het moment om nieuwe ouders te ontvangen en kennis te laten maken. Op de openbare school is iedereen welkom. Je kunt er jezelf zijn, je eigen stem laten horen en we leren er van elkaars verschillen. Alle openbare scholen ontvangen deze week een speciale kalender met feest- en gedenkdagen, om alvast na te denken over een inclusief volgend schooljaar. Aan welke dagen gaat de school extra aandacht besteden? 

Er zijn heel veel verschillende bijzondere dagen. Die kun je lang niet allemaal in de klas behandelen of vieren. Door juist samen te praten over de vraag welke dagen we vieren, kunnen we veel van elkaar leren en zorgen we ervoor dat iedere leerling een stukje van zichzelf mag vieren op de openbare school. De voorkant van de kalender laat zien welke belangrijke dagen er zijn in Nederland, in de aan Nederland verbonden landen (door de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis) en voor de grote levensbeschouwingen. De achterkant van de kalender is een lege versie ervan, die scholen samen met de leerlingen kunnen invullen. Welke dagen vieren de leerlingen thuis? Welke dagen zijn bij veel mensen onbekend, maar misschien daarom juist interessant? Verjaardagen kunnen er natuurlijk ook op staan. Zo maak je samen een eigen kalender voor elke klas. 

Actief pluriform 

Dit sluit naadloos aan op het actief pluriforme karakter van het openbaar onderwijs, dat in de wet is vastgelegd. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, zijn openbare scholen niet neutraal, maar maken zij op actieve wijze en op basis van wederzijds respect deel uit van de pluriforme samenleving. Zo verbreden openbare scholen de horizon van hun leerlingen, als voorbereiding op hun latere rol in onze maatschappij, die wordt gekenmerkt door diversiteit. 

De Week van Openbare Scholen en de kalender zijn initiatieven van Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en VOS/ABB

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.