Nieuws

Uitnodiging regiobijeenkomsten OCW over herijking sturing funderend onderwijs

Gepubliceerd op: donderdag 21 december 2023

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil graag in gesprek gaan over diverse dilemma’s in het funderend onderwijs, waaronder sturing, zeggenschap, bekostiging en de vorming van arbeidsvoorwaarden. In dit kader nodigt OCW belanghebbenden uit het onderwijsveld uit, zoals leraren, leerlingen, ouders, onderwijsondersteuners, (G)MR-leden, schoolleiders, bestuurders en leden van het interne toezicht, om deel te nemen aan de regiobijeenkomsten. Deze bijeenkomsten, die eind januari 2024 plaatsvinden, maken deel uit van het proces van herijking van de sturing in het funderend onderwijs.

Wat houdt de herijking in?

In de kabinetsreactie op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek “Koersen op kwaliteit en kansengelijkheid” is aangekondigd dat OCW een herijking gaat doen van de sturing in het funderend onderwijs. Binnen deze herijking kijken we naar vragen zoals:

  1. Vanuit welke sturingsgedachte stuurt OCW het onderwijs aan? Hoe voorschrijvend moet de overheid daarin zijn?
  2. Wie moet er allemaal binnen de school meebeslissen over de keuzes die worden gemaakt en wat is daarvoor nodig?
  3. Hoe zorgen we ervoor dat onderwijsgeld goed besteed wordt en dat voor iedereen duidelijk is welke keuze worden gemaakt? 
  4. Wat kunnen we verbeteren aan de manier waarop de arbeidsvoorwaarden nu worden vastgesteld?

Wat houden de regiobijeenkomsten in?

Gezien het belang van ervaringen en ideeën uit het onderwijsveld, organiseert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in januari vier bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om inzichten te delen en te discussiëren over relevante thema’s. Er zijn drie fysieke bijeenkomsten gepland, evenals één digitale bijeenkomst. De data voor deze bijeenkomsten zijn als volgt:

25 januari 16:00 – 20:00 in Zwolle, inloop vanaf 15:30 (fysiek)

29 januari 16:00 – 20:00 in Eindhoven, inloop vanaf 15:30 (fysiek)

30 januari 16:00 – 20:00 in Rotterdam, inloop vanaf 15:30 (fysiek)

31 januari 19:00 – 21:00 (digitaal via Teams)

Tijdens de fysieke bijeenkomsten zal er ook een maaltijd verzorgd worden.

De input van betrokkenen uit het onderwijsveld is van grote waarde voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Daarom nodigt OCW belangstellenden uit om deel te nemen aan de discussies tijdens een van de geplande bijeenkomsten. Leraren, leerlingen, ouders, onderwijsondersteuners, leden van de (G)MR, schoolleiders, bestuurders en leden van het interne toezicht worden aangemoedigd hun inzichten te delen. Aanmelden voor 1 van de bijeenkomsten kan via deze link.

MR Start

Compacte basiscursus voor beginnende MR-leden, bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).