Nieuws

De positie van de GMR bij passend onderwijs

Gepubliceerd op: donderdag 26 september 2019

De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) speelt een nadrukkelijke rol bij het beleid van het schoolbestuur rond passend onderwijs. De nieuwe handreiking ‘De positie van de GMR bij passend onderwijs’ is bedoeld om GMR-leden handvatten te bieden voor het bespreken en het beïnvloeden van het beleid en de besteding van de middelen voor passend onderwijs.

De samenwerkingsverbanden passend onderwijs beslissen over de wijze waarop passend onderwijs in hun regio vorm krijgt en hoe de verdeling van de middelen onder de aangesloten schoolbesturen plaatsvindt. De schoolbesturen bepalen vervolgens hoe zij het geld onder de scholen verdelen en hoe ze passend onderwijs organiseren. Omdat de GMR op bestuursniveau medezeggenschap heeft, betekent dit dat hij een belangrijke rol speelt als het gaat om de verdeling van de middelen en hoe het schoolbestuur deze in wil zetten. Uit onderzoek blijkt echter dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over de medezeggenschap rond passend onderwijs. De ondersteuningsplanraad heeft medezeggenschap op het niveau van het samenwerkingsverband, de medezeggenschapsraad op het niveau van de scholen. En waar gaat de GMR dan precies over? De materie is bovendien ingewikkeld en soms ontbreekt ook de nodige kennis bij GMR-leden over passend onderwijs.

De nieuwe handreiking van Versterking medezeggenschap gaat in op de spelregels rond passend onderwijs, de medezeggenschapsstructuur en de positie van de GMR. Ook zijn er voorbeeldvragen te vinden die als basis kunnen dienen om het gesprek met het bestuur aan te gaan.

Versterking medezeggenschap

Versterking medezeggenschap is een initiatief van alle bij medezeggenschap betrokken onderwijsorganisaties (besturen, personeelsvakorganisaties, ouderorganisaties en de leerlingenorganisatie) en richt zich op medezeggenschapsraden en bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs. De Vereniging Openbaar Onderwijs maakt deel uit van dit initiatief. Kijk voor meer informatie op de website van info WMS.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.