Nieuws

De positie van de GMR bij passend onderwijs

Gepubliceerd op: donderdag 26 september 2019

De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) speelt een nadrukkelijke rol bij het beleid van het schoolbestuur rond passend onderwijs. De nieuwe handreiking ‘De positie van de GMR bij passend onderwijs’ is bedoeld om GMR-leden handvatten te bieden voor het bespreken en het beïnvloeden van het beleid en de besteding van de middelen voor passend onderwijs.

De samenwerkingsverbanden passend onderwijs beslissen over de wijze waarop passend onderwijs in hun regio vorm krijgt en hoe de verdeling van de middelen onder de aangesloten schoolbesturen plaatsvindt. De schoolbesturen bepalen vervolgens hoe zij het geld onder de scholen verdelen en hoe ze passend onderwijs organiseren. Omdat de GMR op bestuursniveau medezeggenschap heeft, betekent dit dat hij een belangrijke rol speelt als het gaat om de verdeling van de middelen en hoe het schoolbestuur deze in wil zetten. Uit onderzoek blijkt echter dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over de medezeggenschap rond passend onderwijs. De ondersteuningsplanraad heeft medezeggenschap op het niveau van het samenwerkingsverband, de medezeggenschapsraad op het niveau van de scholen. En waar gaat de GMR dan precies over? De materie is bovendien ingewikkeld en soms ontbreekt ook de nodige kennis bij GMR-leden over passend onderwijs.

De nieuwe handreiking van Versterking medezeggenschap gaat in op de spelregels rond passend onderwijs, de medezeggenschapsstructuur en de positie van de GMR. Ook zijn er voorbeeldvragen te vinden die als basis kunnen dienen om het gesprek met het bestuur aan te gaan.

Versterking medezeggenschap

Versterking medezeggenschap is een initiatief van alle bij medezeggenschap betrokken onderwijsorganisaties (besturen, personeelsvakorganisaties, ouderorganisaties en de leerlingenorganisatie) en richt zich op medezeggenschapsraden en bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs. De Vereniging Openbaar Onderwijs maakt deel uit van dit initiatief. Kijk voor meer informatie op de website van info WMS.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).