Nieuws

Modelreglementen en -statuten voor (G)MR zijn vernieuwd!

Gepubliceerd op: woensdag 6 maart 2024

De vernieuwde modelreglementen en -statuten zijn beschikbaar! Ze zijn bijgewerkt op basis van de nieuwste medezeggenschapswetgeving en bevatten nieuwe optionele bepalingen (bijvoorbeeld over kiesgroepen en het tijdelijk vervangen van MR-leden). Verder in dit bericht vindt u de link om naar de downloads te gaan.

Verplichte documenten

Iedere onderwijsstichting moet een medezeggenschapsstatuut hebben waarin beschreven staat hoe de medezeggenschap binnen het bestuur is geregeld. Het medezeggenschapsstatuut wordt iedere 2 jaar voorgelegd aan de GMR die er met twee derde meerderheid mee moet instemmen. Daarnaast moet ieder medezeggenschapsorgaan een eigen reglement hebben. Het GMR-reglement wordt door het bevoegd gezag opgesteld en ter instemming aan de GMR voorgelegd. De GMR moet met twee derde meerderheid instemmen met het GMR-reglement. Elke schoolleider stelt met instemming van twee derde meerderheid van de MR een medezeggenschapsreglement op met afspraken op schoolniveau.

Het is van belang dat deze documenten voldoen aan meest recente wetgeving. Nu er nieuwe documenten beschikbaar zijn is dit daarom hét moment om als (G)MR en bevoegd gezag samen een nieuw statuut of reglement op te stellen!

Download hier de modellen

Download hier de modellen van en lees meer informatie over het medezeggenschapsstatuut.

Download hier de modellen van en lees meer informatie over het medezeggenschapsreglement.

Download hier de modellen van en lees meer informatie over het huishoudelijk reglement.

Wilt u dat een expert samen met (G)MR en schoolbestuur/schoolleiding het medezeggenschapsstatuut of medezeggenschapsreglement opstelt? Dat kan via de VOO! Vraag daarvoor begeleiding aan. Mocht u algemene vragen hebben over de documenten, dan kunt u als VOO-lid terecht bij onze helpdesk.

De herziening van de modelreglementen en -statuten is tot stand gekomen in een samenwerking van de VOO met AOb, AVS, CNV, FvOv, LAKS, Ouders & Onderwijs, PO-Raad, VO-raad, VTOI-NVTK en Onderwijsgeschillen.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.