Nieuws

Slob: Liever beperkter maar voor alle leerlingen toegankelijk onderwijsaanbod

Gepubliceerd op: donderdag 11 juli 2019

Scholen mogen leerlingen nooit uitsluiten van activiteiten wanneer hun ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Dit geldt ook voor extra onderwijsprogramma’s zoals tweetalig onderwijs en technasia. Dat meldt minister Slob in reactie op kamervragen naar aanleiding van de Schoolkostenmonitor 2018/2019 en onderzoek naar de kosten voor tweetalig onderwijs in het VO.  

De VO-raad verzocht eerder om een uitzondering voor extra onderwijsprogramma’s omdat anders verschraling van het aanbod op zou treden. Slob geeft echter aan dat scholen de vrijheid hebben om zich met dit soort programma’s te profileren, maar bij een bijdrage van ouders altijd in de schoolgids moeten benadrukken dat deze vrijwillig is. ‘Mocht het zo zijn dat er toch extra onderwijsprogramma’s wegvallen wanneer scholen daar geen verplichte bijdrage voor mogen vragen, dan kies ik in eerste instantie voor een beperkter, maar weliswaar voor alle leerlingen toegankelijk onderwijsaanbod.’ Hij benadrukt tevens dat ouders dus niet op zoek hoeven naar voorzieningen om de kosten voor dit soort programma’s te voldoen. 

Richtlijnen en afspraken met het veld om leerlingen niet uit te sluiten van activiteiten bestaan al langer. In reactie op de vraag wat Slob gaat doen om scholen aan te spreken die leerlingen toch uitsluiten of gebruik maken van aanmaningen of incassobureaus, antwoordt hij dat hij de ontwikkelingen rondom het initiatiefwetsvoorstel van de leden Kwint (SP) en Westerveld (Groenlinks) met interesse volgt. De VOO steunt dit wetsvoorstel van harte en hoopt dat deze interesse leidt tot het spoedig wettelijk vastleggen dat geen kind mag worden uitgesloten.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 mrt 2023

Het is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.