Nieuws

Slob: Liever beperkter maar voor alle leerlingen toegankelijk onderwijsaanbod

Gepubliceerd op: donderdag 11 juli 2019

Scholen mogen leerlingen nooit uitsluiten van activiteiten wanneer hun ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Dit geldt ook voor extra onderwijsprogramma’s zoals tweetalig onderwijs en technasia. Dat meldt minister Slob in reactie op kamervragen naar aanleiding van de Schoolkostenmonitor 2018/2019 en onderzoek naar de kosten voor tweetalig onderwijs in het VO.  

De VO-raad verzocht eerder om een uitzondering voor extra onderwijsprogramma’s omdat anders verschraling van het aanbod op zou treden. Slob geeft echter aan dat scholen de vrijheid hebben om zich met dit soort programma’s te profileren, maar bij een bijdrage van ouders altijd in de schoolgids moeten benadrukken dat deze vrijwillig is. ‘Mocht het zo zijn dat er toch extra onderwijsprogramma’s wegvallen wanneer scholen daar geen verplichte bijdrage voor mogen vragen, dan kies ik in eerste instantie voor een beperkter, maar weliswaar voor alle leerlingen toegankelijk onderwijsaanbod.’ Hij benadrukt tevens dat ouders dus niet op zoek hoeven naar voorzieningen om de kosten voor dit soort programma’s te voldoen. 

Richtlijnen en afspraken met het veld om leerlingen niet uit te sluiten van activiteiten bestaan al langer. In reactie op de vraag wat Slob gaat doen om scholen aan te spreken die leerlingen toch uitsluiten of gebruik maken van aanmaningen of incassobureaus, antwoordt hij dat hij de ontwikkelingen rondom het initiatiefwetsvoorstel van de leden Kwint (SP) en Westerveld (Groenlinks) met interesse volgt. De VOO steunt dit wetsvoorstel van harte en hoopt dat deze interesse leidt tot het spoedig wettelijk vastleggen dat geen kind mag worden uitgesloten.  

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).