Nieuws

Reactie VOO op wijzigingen WMS

Gepubliceerd op: maandag 31 augustus 2020

De VOO heeft een reactie gestuurd op de voorgenomen wijzigingen van de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Het kabinet is van plan de medezeggenschapsraad (MR) extra bevoegdheden te geven, waar de VOO blij mee is.

Er zijn een viertal wijzigingen van de WMS op komst, een tweetal met betrekking tot financieel beleid van de school. De (G)MR krijgt een instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting en de ondersteuningsplanraad (OPR) krijgt een instemmingsrecht op de meerjarigbegroting behorende bij het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband passend onderwijs.

Advies op de groepsgrootte

Naast bovenstaande wetswijziging krijgt de (G)MR in het primair onderwijs een adviesrecht met betrekking tot de vaststelling van de groepsgrootte. Als het aan het kabinet ligt wordt ook het schoolondersteuningsprofiel in de toekomst jaarlijks vastgesteld en onderdeel van de schoolgids, .

De VOO is blij dat het kabinet inzet op meer bevoegdheden voor de democratische vertegenwoordiging van ouders, personeelsleden en (in het vo) leerlingen op school. Wel heeft de VOO een aantal kritische kanttekeningen bij verschillende wijzigingen en ziet het soms liever wijzigingen in een andere vorm.

De reactie van de VOO op de voorgestelde wijzigingen is hier te lezen. Wilt u zelf reageren op de wetswijzigingen? Dat kan hier.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).