Nieuws

Reactie VOO op wijzigingen WMS

Gepubliceerd op: maandag 31 augustus 2020

De VOO heeft een reactie gestuurd op de voorgenomen wijzigingen van de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Het kabinet is van plan de medezeggenschapsraad (MR) extra bevoegdheden te geven, waar de VOO blij mee is.

Er zijn een viertal wijzigingen van de WMS op komst, een tweetal met betrekking tot financieel beleid van de school. De (G)MR krijgt een instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting en de ondersteuningsplanraad (OPR) krijgt een instemmingsrecht op de meerjarigbegroting behorende bij het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband passend onderwijs.

Advies op de groepsgrootte

Naast bovenstaande wetswijziging krijgt de (G)MR in het primair onderwijs een adviesrecht met betrekking tot de vaststelling van de groepsgrootte. Als het aan het kabinet ligt wordt ook het schoolondersteuningsprofiel in de toekomst jaarlijks vastgesteld en onderdeel van de schoolgids, .

De VOO is blij dat het kabinet inzet op meer bevoegdheden voor de democratische vertegenwoordiging van ouders, personeelsleden en (in het vo) leerlingen op school. Wel heeft de VOO een aantal kritische kanttekeningen bij verschillende wijzigingen en ziet het soms liever wijzigingen in een andere vorm.

De reactie van de VOO op de voorgestelde wijzigingen is hier te lezen. Wilt u zelf reageren op de wetswijzigingen? Dat kan hier.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).