Nieuws

Heropening scholen: protocollen en de rol van de (G)MR

Gepubliceerd op: donderdag 23 april 2020

Nadat minister-president Rutte dinsdagavond 21 april aankondigde dat op 11 mei de basisscholen en het (V)SO weer open gaan, uiteraard omgeven met allerlei randvoorwaarden, verschenen op 22 april twee protocollen die beschrijven hoe dat dan concreet zou moeten worden ingevuld. De protocollen zijn opgesteld door PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs, FvOv, en AVS. Werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en vertegenwoordigers van schoolleiders.

Vrijwel direct na het verschijnen van de protocollen kregen wij al vragen van onze leden over de status van deze protocollen (de tekst is nogal voorschrijvend) en de positie van de medezeggenschapsraad in deze hele kwestie. De AOb zegt daarover: ‘De rol van de medezeggenschapsraad wordt de komende tijd verder uitgewerkt.’

Protocollen zijn een handreiking

Zowel minister van Onderwijs Slob, als minister-president Rutte waren echter duidelijk over de rol van de medezeggenschapsraden bij het invullen van de nieuwe beleidslijnen. Rutte: “De uitwerking zal, per school, om maatwerk vragen en overleg met de medezeggenschapsraad. En die ruimte willen wij de scholen ook bieden.” De protocollen gelden dus als een handreiking. En de rol van de (G)MR is dus volstrekt helder.

Wij hebben op een rij gezet voor welke maatregelen advies, dan wel instemming van de geledingen of de gehele (G)MR benodigd is, in het artikel Advies voor de (G)MR op de plannen na de heropening. Wij snappen dat het in de huidige omstandigheden niet mogelijk is om de wettelijke termijnen te hanteren en roepen (G)MR’s dan ook op om flexibel en constructief om te gaan met verzoeken om advies en instemming voor wat betreft de te hanteren termijnen. Tegelijk roepen we de bestuurders op om de (G)MR’s serieus te nemen en de ouders en het onderwijspersoneel daarmee de positie te geven waar zij recht op hebben.

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.