Nieuws

Heropening scholen: protocollen en de rol van de (G)MR

Gepubliceerd op: donderdag 23 april 2020

Nadat minister-president Rutte dinsdagavond 21 april aankondigde dat op 11 mei de basisscholen en het (V)SO weer open gaan, uiteraard omgeven met allerlei randvoorwaarden, verschenen op 22 april twee protocollen die beschrijven hoe dat dan concreet zou moeten worden ingevuld. De protocollen zijn opgesteld door PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs, FvOv, en AVS. Werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en vertegenwoordigers van schoolleiders.

Vrijwel direct na het verschijnen van de protocollen kregen wij al vragen van onze leden over de status van deze protocollen (de tekst is nogal voorschrijvend) en de positie van de medezeggenschapsraad in deze hele kwestie. De AOb zegt daarover: ‘De rol van de medezeggenschapsraad wordt de komende tijd verder uitgewerkt.’

Protocollen zijn een handreiking

Zowel minister van Onderwijs Slob, als minister-president Rutte waren echter duidelijk over de rol van de medezeggenschapsraden bij het invullen van de nieuwe beleidslijnen. Rutte: “De uitwerking zal, per school, om maatwerk vragen en overleg met de medezeggenschapsraad. En die ruimte willen wij de scholen ook bieden.” De protocollen gelden dus als een handreiking. En de rol van de (G)MR is dus volstrekt helder.

Wij hebben op een rij gezet voor welke maatregelen advies, dan wel instemming van de geledingen of de gehele (G)MR benodigd is, in het artikel Advies voor de (G)MR op de plannen na de heropening. Wij snappen dat het in de huidige omstandigheden niet mogelijk is om de wettelijke termijnen te hanteren en roepen (G)MR’s dan ook op om flexibel en constructief om te gaan met verzoeken om advies en instemming voor wat betreft de te hanteren termijnen. Tegelijk roepen we de bestuurders op om de (G)MR’s serieus te nemen en de ouders en het onderwijspersoneel daarmee de positie te geven waar zij recht op hebben.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).