“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Sinds februari is de zogeheten Benchmark voor basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar. De Benchmark is een instrument dat (G)MR’s inzicht biedt in de inzet van middelen bij het bevoegd gezag.
Daarnaast verschaft de Benchmark ook informatie over medewerkers en onderwijsopbrengsten van een schoolbestuur. Het kan dienen als startpunt voor een goed gesprek tussen (G)MR en bevoegd gezag.
Een belangrijke aanleiding voor het ontwikkelen van de Benchmark is dat het onderwijs zich beter wil verantwoorden richting de buitenwereld. De tool biedt schoolbesturen ook de mogelijkheid om op basis van betrouwbare data hun gegevens naast die van vergelijkbare besturen te leggen. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe ze ervoor staan.
Op dit moment biedt de Benchmark informatie over financiën, bedrijfsvoering en medewerkers. Met deze informatie kunnen leden van de (G)MR meteen hun voordeel doen. Zo is in één oogopslag de ontwikkeling van de liquiditeit en de solvabiliteit tussen 2016 en 2023 te zien.
Verder wordt het duidelijk of het eigen vermogen van een bestuur meer of minder is dan de signaleringswaarde van het Ministerie van OCW. Bij afwijkingen kan de (G)MR hierover vragen stellen aan het bevoegd gezag. Naast financiële informatie bevat de Benchmark ook gegevens over aantallen leerlingen tussen 2016 en 2021, de leeftijdsverdeling van de medewerkers binnen het bestuur en de ontwikkelingen van het verzuimpercentage.
In de loop van het jaar wordt ook de onderwijskwaliteit in de Benchmark opgenomen. Dit is een onderwerp dat bij uitstek relevant is voor leden van de (G)MR. Ga hier naar de Benchmark.
Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.
Meer over JannyDe MR Academie is dé e-learning omgeving voor alle MR-leden in het onderwijs. Volg een gratis demonstratie!
Bekijk cursus“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.