Nieuws

Nieuwe benchmark nuttig voor (G)MR

Gepubliceerd op: donderdag 22 april 2021

Sinds februari is de zogeheten Benchmark voor basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar. De Benchmark is een instrument dat (G)MR’s inzicht biedt in de inzet van middelen bij het bevoegd gezag.

Daarnaast verschaft de Benchmark ook informatie over medewerkers en onderwijsopbrengsten van een schoolbestuur. Het kan dienen als startpunt voor een goed gesprek tussen (G)MR en bevoegd gezag.

Ontwikkeling Benchmark

Een belangrijke aanleiding voor het ontwikkelen van de Benchmark is dat het onderwijs zich beter wil verantwoorden richting de buitenwereld. De tool biedt schoolbesturen ook de mogelijkheid om op basis van betrouwbare data hun gegevens naast die van vergelijkbare besturen te leggen. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe ze ervoor staan.

Op dit moment biedt de Benchmark informatie over financiën, bedrijfsvoering en medewerkers. Met deze informatie kunnen leden van de (G)MR meteen hun voordeel doen. Zo is in één oogopslag de ontwikkeling van de liquiditeit en de solvabiliteit tussen 2016 en 2023 te zien.

Opgenomen informatie

Verder wordt het duidelijk of het eigen vermogen van een bestuur meer of minder is dan de signaleringswaarde van het Ministerie van OCW. Bij afwijkingen kan de (G)MR hierover vragen stellen aan het bevoegd gezag. Naast financiële informatie bevat de Benchmark ook gegevens over aantallen leerlingen tussen 2016 en 2021, de leeftijdsverdeling van de medewerkers binnen het bestuur en de ontwikkelingen van het verzuimpercentage.

In de loop van het jaar wordt ook de onderwijskwaliteit in de Benchmark opgenomen. Dit is een onderwerp dat bij uitstek relevant is voor leden van de (G)MR. Ga hier naar de Benchmark.

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.