Nieuws

Nieuwe benchmark nuttig voor (G)MR

Gepubliceerd op: donderdag 22 april 2021

Sinds februari is de zogeheten Benchmark voor basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar. De Benchmark is een instrument dat (G)MR’s inzicht biedt in de inzet van middelen bij het bevoegd gezag.

Daarnaast verschaft de Benchmark ook informatie over medewerkers en onderwijsopbrengsten van een schoolbestuur. Het kan dienen als startpunt voor een goed gesprek tussen (G)MR en bevoegd gezag.

Ontwikkeling Benchmark

Een belangrijke aanleiding voor het ontwikkelen van de Benchmark is dat het onderwijs zich beter wil verantwoorden richting de buitenwereld. De tool biedt schoolbesturen ook de mogelijkheid om op basis van betrouwbare data hun gegevens naast die van vergelijkbare besturen te leggen. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe ze ervoor staan.

Op dit moment biedt de Benchmark informatie over financiën, bedrijfsvoering en medewerkers. Met deze informatie kunnen leden van de (G)MR meteen hun voordeel doen. Zo is in één oogopslag de ontwikkeling van de liquiditeit en de solvabiliteit tussen 2016 en 2023 te zien.

Opgenomen informatie

Verder wordt het duidelijk of het eigen vermogen van een bestuur meer of minder is dan de signaleringswaarde van het Ministerie van OCW. Bij afwijkingen kan de (G)MR hierover vragen stellen aan het bevoegd gezag. Naast financiële informatie bevat de Benchmark ook gegevens over aantallen leerlingen tussen 2016 en 2021, de leeftijdsverdeling van de medewerkers binnen het bestuur en de ontwikkelingen van het verzuimpercentage.

In de loop van het jaar wordt ook de onderwijskwaliteit in de Benchmark opgenomen. Dit is een onderwerp dat bij uitstek relevant is voor leden van de (G)MR. Ga hier naar de Benchmark.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).