Nieuws

Wetsvoorstel doorstroomrecht aangenomen

Gepubliceerd op: woensdag 15 april 2020

De Eerste Kamer nam deze week het wetsvoorstel over doorstroomrecht ‘Gelijke kans op doorstroom’ aan. Doorstroom wordt hiermee eenvoudiger en gelijke kansen voor leerlingen bevorderen. Daarom steunt de VOO het voorstel ook van harte.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde eerder al in met dit wetsvoorstel. De nieuwe wet regelt een gelijke kans op doorstroom van leerlingen die een vmbo-gl/tl of havo diploma hebben behaald, naar respectievelijk havo-4 of vwo-5. Het streven is dat de wet op 1 augustus 2020 van kracht wordt en dus geldt voor de huidige eindexamenleerlingen.

Voorwaarden recht op doorstromen

Bij algemene maatregel van bestuur zullen aanvullende voorwaarden worden vastgelegd voor het doorstroomrecht. De VOO is kritisch op het voorstel hiervoor, omdat hiermee alsnog drempels worden opgeworpen voor gelijke kansen. Scholen hebben de vrijheid leerlingen door te laten stromen die niet aan de voorwaarden voldoen. Ze mogen echter geen extra voorwaarden stellen. 

Volgens de VOO is een beter alternatief, dat doorstroom onvoorwaardelijk is mét voldoende ondersteuning bij de overgang. Hierbij moeten leerlingen en ouders goede voorlichting krijgen over wat er mogelijk is. Daarnaast is het van belang dat scholen geen negatieve consequenties ervaren wanneer leerlingen kansen worden geboden door middel van doorstroom.

Meer weten?

De VOO zet zich in voor gelijke kansen voor alle leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Meer weten over wat de VOO vindt van kansengelijkheid? Bekijk dan onze visie en standpunten over dit onderwerp.

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).