Nieuws

De blaadjes vallen, tijd voor de begroting!

Gepubliceerd op: dinsdag 22 september 2020

Tussen de herfst- en de kerstvakantie is het tijd voor de begroting; vóór 1 januari moeten de meeste schoolbesturen een nieuwe begroting hebben opgesteld voor het komende kalenderjaar.

Zowel op het niveau van de school als op bovenschools niveau hebben de MR en de GMR adviesrecht over de meerjarenbegroting op grond van artikel 11 lid 1b WMS (vaststellen of wijzigen van de hoofdlijnen van het meerjarig financieel beleid). Aangezien er in een begroting altijd sprake is van beleidskeuzes, heeft de MR of GMR ieder jaar opnieuw te maken met de begroting.

In de begroting staan de uitgangspunten voor het nieuwe jaar. Iedere beleidskeuze kost geld en dat geld moet binnen de beperkte ruimte van de begroting worden gevonden. Het is daarom van belang dat de (G)MR goed kijkt naar de gemaakte keuzes en afweegt of dit de keuzes zijn die het beste zijn voor de schoolorganisatie. Ook dient de GMR na te gaan of de keuzes passen binnen het eerder vastgestelde beleid.

Als de (G)MR de begroting nog niet heeft ontvangen is het verstandig om zo snel mogelijk te vragen wanneer de begroting ter advisering bij de (G)MR wordt voorgelegd. Zo heeft de (G)MR voldoende tijd om tot een goed advies te komen.

Indien u behoefte heeft aan ondersteuning bij het beoordelen van de begroting kunt u een beroep doen op onze financiële servicekaart of u kunt deelnemen aan onze cursus MR en Begroting.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).