Nieuws

Blog van Marco (nr. 4)

Gepubliceerd op: maandag 15 april 2019

Belangenbehartiging voor en door ouders

Deze week was de centrale vraag: Hoe is het gesteld met de onafhankelijke belangenbehartiging voor en door ouders? 

Althans, dat was de vraag die werd gesteld door de vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Door deze commissie was ik namens de VOO uitgenodigd voor een zogenaamd Rondetafelgesprek over deze vraag en samen met Ouders van Waarde (katholieke en protestantse ouderorganisatie), Balans (ouders van kinderen met ontwikkelingsproblemen) en de Reformatorische Oudervereniging probeerden we daar in de eerste ronde antwoord op te geven. In de tweede ronde mochten Stichting Ouders & Onderwijs, de PO-raad, bureau Oberon en onafhankelijk onderwijsjurist Kantinka Slump hun visie geven. 

Namens de VOO heb ik betoogd dat de ouders er sinds de intrekking van de subsidie in 2014 bekaaid vanaf komen en dat Stichting Ouders & Onderwijs lijdt aan gebrekkige naamsbekendheid in de doelgroep en gebrek aan legitimatie. Als oplossing stel ik voor dat de leden gebaseerde ouderverenigingen het bestuur over Ouders & Onderwijs gaan vormen, en dat het budget aanzienlijk wordt opgehoogd. Het hele gesprek is hier terug te zien en mijn pleitnota vind je hier.  

Mijn week stond grotendeels in het teken van het voorbereiden van deze hoorzitting, maar collega’s waren onder andere bezig met het grootste onderwijsnieuws van deze week: het verschijnen van ‘De Staat van het Onderwijs’, het jaarlijkse rapport van de Onderwijsinspectie naar, u raadt het al, de staat van het onderwijs. Collega Leone de Voogd was in Utrecht op het gelijknamige congres, waar het rapport werd gepresenteerd. Haar impressie van de dag en de hoogte- (of dieptepunten) uit het rapport zijn hier te vinden.  

Daarnaast liepen de reguliere activiteiten natuurlijk (gelukkig) gewoon door. Dit is een drukke periode waarin we veel trainingen verzorgen voor medezeggenschapsraden. Collega Janny Arends is druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe trainingen gericht op medezeggenschapsraden en hun aanstaande instemmingsrecht m.b.t. de hoofdlijnen van de begroting. Een ingrijpende wijziging in hun verantwoordelijkheid, waarop ze goed voorbereid zullen moeten zijn. Hierover later ongetwijfeld meer! 

Tags: Column

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).