Nieuws

Bezwaar VOS/ABB en VOO op Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen

Gepubliceerd op: woensdag 5 juli 2023

Op 3 juli behandelde de Tweede Kamer de Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met deze wet. In de Eerste Kamer staat het op 23 september op de agenda, maar het is nog onzeker of dit doorgaat, vanwege de val van het kabinet.

Noodwet: schoolbesturen moeten tijdelijke onderwijsvoorziening bieden

Momenteel zitten zo’n 2.000 nieuwkomers zonder onderwijs thuis. Met de nieuwe wet kunnen gemeenten in geval van nood schoolbesturen aanwijzen die een tijdelijke onderwijsvoorziening moeten bieden. Daar hoeven volgens de noodwet géén bevoegde leraren te werken en hoeven leerlingen maar 12,5 in plaats van 30 uur in de week naar school. Het wetsvoorstel wordt door de minister nog voor de zomer met grote spoed door het parlement geloodst.

Bezwaar VOS/ABB en de VOO

Samen met VOS/ABB heeft de VOO bezwaren tegen de wet onder de aandacht van Kamerleden gebracht. De minister kiest voor een structurele oplossing voor een tijdelijk probleem. Ook op lange termijn dreigen nieuwkomers zo kwalitatief en kwantitatief minder goed onderwijs te krijgen. Bovendien is de vraag of dwingende noodmaatregelen van gemeenten passen bij een situatie waarin geen sprake is van niet willen, maar van niet kunnen. Het zou verstandiger zijn als de regering inzet op het wegnemen van belemmeringen en het faciliteren van scholen en gemeenten bij in de verwezenlijking van hun maatschappelijke opdracht. 

Update: Tweede Kamer stemt in, Eerste Kamer nog onduidelijk

De Tweede Kamer heeft de wet inmiddels aangenomen. In de Eerste Kamer staat de behandeling op 23 september op de agenda, maar het is nog onduidelijk of de val van het kabinet hier verandering in gaat brengen.

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).