Nieuws

Eerste Kamer akkoord met nieuwe burgerschapswet

Gepubliceerd op: vrijdag 25 juni 2021

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe burgerschapswet, ‘de Wet verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs’.

Het wetsvoorstel heeft als doel dat op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs meer gedaan wordt met burgerschapsonderwijs. Zo staat in de wet opgenomen dat het leren functioneren in een democratische rechtsstaat centraal moet staan en dat kennis van en respect voor onderlinge verschillen moet worden bijgebracht.

VOS/ABB en VOO blij met burgerschapswet

VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zijn verheugd dat na de Tweede Kamer nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet. VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers: “De opdracht voor scholen om invulling te geven aan burgerschapsonderwijs is nu niet meer vrijblijvend. Scholen worden geacht een visie te hebben op burgerschap en daar plan- en doelmatig vorm aan te geven.”

VOO-voorzitter Marco Frijlink vult aan: “Door deze wet wordt ervoor gezorgd dat alle kinderen leren over de Grondwet en hoe onze democratische rechtsstaat functioneert. Die gezamenlijke basis is essentieel om elkaar goed te begrijpen en goed met elkaar te kunnen discussiëren.”

Ondersteuning nodig?

Op de website www.openbaaronderwijs.nu zijn veel tools te vinden waarmee scholen invulling kunnen geven aan de kernwaarden van het openbaar onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Vragen over de wet of hoe de school hiermee aan de slag kan? Neem dan contact op.

Tags:
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

De MR Academie is dé e-learning omgeving voor alle MR-leden in het onderwijs. Volg een gratis demonstratie!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De VOO heeft iets nieuws ontwikkeld voor de MR: een checklist. Deze kan de MR gebruiken bij advies- en instemmingsverzoeken die de MR voorgelegd krijgt. Zo weet de MR altijd zeker dat de juiste stappen worden gevolgd.Soms is het onvermijdelijk: een school kan niet langer voortbestaan. Soms komt dat doordat de kwaliteit te lang onder druk staat en het bevoegd gezag geen reële mogelijkheden meer ziet om het tij te keren, bijvoorbeeld doordat het lerarentekort daar niet op te lossen blijkt. Meestal echter heeft het te maken met het leerlingenaantal. Als dat té lang té laag is, heeft dat niet alleen mogelijk consequenties voor de kwaliteit op een school, maar komen ook de financiën onder druk te staan.