Nieuws

Eerste Kamer akkoord met nieuwe burgerschapswet

Gepubliceerd op: vrijdag 25 juni 2021

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe burgerschapswet, ‘de Wet verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs’.

Het wetsvoorstel heeft als doel dat op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs meer gedaan wordt met burgerschapsonderwijs. Zo staat in de wet opgenomen dat het leren functioneren in een democratische rechtsstaat centraal moet staan en dat kennis van en respect voor onderlinge verschillen moet worden bijgebracht.

VOS/ABB en VOO blij met burgerschapswet

VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zijn verheugd dat na de Tweede Kamer nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet. VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers: “De opdracht voor scholen om invulling te geven aan burgerschapsonderwijs is nu niet meer vrijblijvend. Scholen worden geacht een visie te hebben op burgerschap en daar plan- en doelmatig vorm aan te geven.”

VOO-voorzitter Marco Frijlink vult aan: “Door deze wet wordt ervoor gezorgd dat alle kinderen leren over de Grondwet en hoe onze democratische rechtsstaat functioneert. Die gezamenlijke basis is essentieel om elkaar goed te begrijpen en goed met elkaar te kunnen discussiëren.”

Ondersteuning nodig?

Op de website www.openbaaronderwijs.nu zijn veel tools te vinden waarmee scholen invulling kunnen geven aan de kernwaarden van het openbaar onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Vragen over de wet of hoe de school hiermee aan de slag kan? Neem dan contact op.

Tags:
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat een mooie en inspirerende dag afgelopen woensdag 22 mei! De allereerste VOO Medezeggenschapsdag vond plaats en was absoluut voor herhaling vatbaar. Wij hebben meteen een nieuwe datum aangekondigd: 21 mei 2025! Even een terugblik op de VOO Medezeggenschapsdag: bedankt aan iedereen die erbij was en heeft bijgedragen aan deze geslaagde dag.