Nieuws

Kwart MR’s niet correct betrokken bij opstarten scholen

Gepubliceerd op: maandag 18 mei 2020

24 procent van de medezeggenschapsraden in het primair onderwijs geeft aan niet of niet correct te zijn betrokken bij de besluitvorming over de inrichting van het onderwijs vanaf 11 mei, het moment waarop de basisscholen weer open mochten.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs onder ruim 400 medezeggenschapsraden in het hele land. De VOO besloot dit onderzoek te houden door de vele vragen die zij kreeg over hoe de medezeggenschap betrokken zou moeten zijn en schreef daar een duidelijke handreiking voor.

Besluitvorming afstandsonderwijs

Bij de besluitvorming over de inrichting van het afstandsonderwijs na de sluiting van de scholen op 15 maart is maar liefst 56% van de medezeggenschapsraden niet correct betrokken, zo blijkt uit het onderzoek.

“Wij hebben er natuurlijk begrip voor dat het in deze situatie niet mogelijk is om reguliere termijnen voor advies- en instemmingsverzoeken in acht te nemen. Maar dat doet niets af aan het feit dat ook in crisistijden – en misschien zelfs wel juist in crisistijden- de wet geldt en het bevoegd gezag op z’n minst een inspanningsverplichting heeft om in de geest van de wet te handelen.” Aldus Marco Frijlink, voorzitter van de Vereniging Openbaar Onderwijs.

“Gelukkig zien we dat na de eerste paniek het aantal scholen waar het wel goed gaat aanmerkelijk toeneemt, maar 24% van de scholen waar het niet goed gaat is nog steeds veel te veel.”

MR wordt overgeslagen als partner

De meest gehoorde klacht is dat de medezeggenschapsraad wordt geconfronteerd met kant en klare plannen waar niets meer aan te wijzigen valt of die soms zelfs al gecommuniceerd zijn naar de ouders. Ook komt het regelmatig voor dat de directie wel overlegt met het team, of met de personeelsgeleding van de MR, maar niet met de ouders.

Samenwerking MR en bevoegd gezag positief

Uit het onderzoek blijken verder opmerkelijke verschillen. Bij een groot deel van de respondenten is de mening over de samenwerking tussen de MR en het bevoegd gezag over het algemeen positief (84%), waarbij ruim de helft de samenwerking met een 7 of hoger beoordeelt. Daar staat tegenover dat 16% de samenwerking een onvoldoende geeft. Over het functioneren van de MR zelf oordeelt 83% positief.

Frijlink: “uiteindelijk is goede medezeggenschap geen doel maar een middel. Het belangrijkste middel dat we hebben om ervoor te zorgen dat het onderwijs niet alleen een bestuursverantwoordelijkheid is, maar dat ook leerkrachten en ouders werkelijke invloed hebben op de vormgeving van het onderwijs op de scholen.”

De Vereniging Openbaar Onderwijs is daarom van mening dat het belangrijk is dat niet alleen medezeggenschapsraden, maar ook besturen en schoolleiding goed op de hoogte zijn van de werking van de medezeggenschap op scholen en zich proactief houden aan de verplichtingen die zij op grond van de wet hebben.

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat een mooie en inspirerende dag afgelopen woensdag 22 mei! De allereerste VOO Medezeggenschapsdag vond plaats en was absoluut voor herhaling vatbaar. Wij hebben meteen een nieuwe datum aangekondigd: 21 mei 2025! Even een terugblik op de VOO Medezeggenschapsdag: bedankt aan iedereen die erbij was en heeft bijgedragen aan deze geslaagde dag.