Nieuws

‘Meer dan 50% schoolbesturen heeft bovenmatig vermogen’

Gepubliceerd op: maandag 26 oktober 2020

Meer dan 50% van de schoolbesturen heeft een bovenmatig vermogen. Dat schrijven ministers Slob en Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief aan de Tweede Kamer hebben de ministers van Onderwijs de financiële kerngetallen over 2019 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat 63% van de schoolbesturen in het primair onderwijs een (te) hoog eigen vermogen heeft. In het voortgezet onderwijs gaat het om 52% van de schoolbesturen. Bij samenwerkingsverbanden passend onderwijs heeft zelfs 89% een bovenmatig vermogen volgens de ministers.

Algemeen beeld bovenmatig vermogen

Deze cijfers geven een algemeen beeld, maar op bestuursniveau zal moeten worden bekeken of het eigen vermogen daadwerkelijk te hoog is. In sommige gevallen is het namelijk terecht dat een schoolbestuur een hoog eigen vermogen heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorzienbare kosten op de korte of lange termijn.

De VOO ondersteunt (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden bij het beoordelen van begroting en jaarrekeningen. Als de (G)MR de begroting voor 2021 krijgt toegestuurd en u een beoordeling wenst van de cijfers, neem dan contact op met de VOO.

Drs. Janny Arends, senior beleidsadviseur bij de VOO, staat u dan graag te woord. Neem contact op met de VOO via 036 – 533 15 00 of via [email protected]. Kijk voor meer informatie over advies op maat bij Begeleiding.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).