Nieuws

‘Meer dan 50% schoolbesturen heeft bovenmatig vermogen’

Gepubliceerd op: maandag 26 oktober 2020

Meer dan 50% van de schoolbesturen heeft een bovenmatig vermogen. Dat schrijven ministers Slob en Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief aan de Tweede Kamer hebben de ministers van Onderwijs de financiële kerngetallen over 2019 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat 63% van de schoolbesturen in het primair onderwijs een (te) hoog eigen vermogen heeft. In het voortgezet onderwijs gaat het om 52% van de schoolbesturen. Bij samenwerkingsverbanden passend onderwijs heeft zelfs 89% een bovenmatig vermogen volgens de ministers.

Algemeen beeld bovenmatig vermogen

Deze cijfers geven een algemeen beeld, maar op bestuursniveau zal moeten worden bekeken of het eigen vermogen daadwerkelijk te hoog is. In sommige gevallen is het namelijk terecht dat een schoolbestuur een hoog eigen vermogen heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorzienbare kosten op de korte of lange termijn.

De VOO ondersteunt (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden bij het beoordelen van begroting en jaarrekeningen. Als de (G)MR de begroting voor 2021 krijgt toegestuurd en u een beoordeling wenst van de cijfers, neem dan contact op met de VOO.

Drs. Janny Arends, senior beleidsadviseur bij de VOO, staat u dan graag te woord. Neem contact op met de VOO via 036 – 533 15 00 of via [email protected]. Kijk voor meer informatie over advies op maat bij Begeleiding.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

De hoge schoolkosten waren al een probleem voor veel gezinnen en door de toenemende armoede leidt dit tot grotere ongelijkheid. Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties sturen de Tweede Kamer een brief met het verzoek een einde te maken aan die ongelijkheid. Laptops en tablets voor school zouden kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen en als het aan de ondergetekende organisaties ligt wordt de vrijwillige ouderbijdrage in het primair onderwijs helemaal afgeschaft. "Als de minister kansengelijkheid serieus neemt moet hij ervoor zorgen dat het onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen, ongeacht de portemonnee van hun ouders", aldus Marco Frijlink, voorzitter van de VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs).