Nieuws

Initiatiefnota ouderbetrokkenheid

Gepubliceerd op: maandag 13 november 2023

Ouders zijn belangrijk in het onderwijs. Niet alleen als luizenmoeder, of als begeleider bij een schoolreisje. Onderzoek toont aan dat ouders die betrokken zijn bij het schoolwerk van hun kinderen zorgen voor betere leerprestaties. Nog afgezien daarvan zijn ouders belangrijk omdat zij samen met de leerkrachten het fundament vormen onder de minisamenleving die de school is of zou moeten zijn. Alle reden dus om als school goed na te denken over de manier waarop de ouderbetrokkenheid wordt vormgegeven.

Tweede Kamerleden René Peters en Roelof Bisschop hebben een initiatiefnota ‘Onderwijs met Ouders’ ingediend met voorstellen om de betrokkenheid van ouders bij school te versterken en te borgen. Als input hiervoor hebben zij 10 gesprekken gevoerd met betrokkenen, waaronder een met Hans Teegelbeckers van VOS/ABB en Marco Frijlink van de Vereniging Openbaar Onderwijs.

Alle tien afleveringen van deze podcast zijn hier te beluisteren. Tegen de tijd dat de nota in de Kamer wordt behandeld zal de VOO met een uitgebreide reactie komen.

Tags: Ouders
Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.