Nieuws

Initiatiefnota ouderbetrokkenheid

Gepubliceerd op: maandag 13 november 2023

Ouders zijn belangrijk in het onderwijs. Niet alleen als luizenmoeder, of als begeleider bij een schoolreisje. Onderzoek toont aan dat ouders die betrokken zijn bij het schoolwerk van hun kinderen zorgen voor betere leerprestaties. Nog afgezien daarvan zijn ouders belangrijk omdat zij samen met de leerkrachten het fundament vormen onder de minisamenleving die de school is of zou moeten zijn. Alle reden dus om als school goed na te denken over de manier waarop de ouderbetrokkenheid wordt vormgegeven.

Tweede Kamerleden René Peters en Roelof Bisschop hebben een initiatiefnota ‘Onderwijs met Ouders’ ingediend met voorstellen om de betrokkenheid van ouders bij school te versterken en te borgen. Als input hiervoor hebben zij 10 gesprekken gevoerd met betrokkenen, waaronder een met Hans Teegelbeckers van VOS/ABB en Marco Frijlink van de Vereniging Openbaar Onderwijs.

Alle tien afleveringen van deze podcast zijn hier te beluisteren. Tegen de tijd dat de nota in de Kamer wordt behandeld zal de VOO met een uitgebreide reactie komen.

Tags: Ouders
Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).