Nieuws

Initiatiefnota ouderbetrokkenheid

Gepubliceerd op: maandag 13 november 2023

Ouders zijn belangrijk in het onderwijs. Niet alleen als luizenmoeder, of als begeleider bij een schoolreisje. Onderzoek toont aan dat ouders die betrokken zijn bij het schoolwerk van hun kinderen zorgen voor betere leerprestaties. Nog afgezien daarvan zijn ouders belangrijk omdat zij samen met de leerkrachten het fundament vormen onder de minisamenleving die de school is of zou moeten zijn. Alle reden dus om als school goed na te denken over de manier waarop de ouderbetrokkenheid wordt vormgegeven.

Tweede Kamerleden René Peters en Roelof Bisschop hebben een initiatiefnota ‘Onderwijs met Ouders’ ingediend met voorstellen om de betrokkenheid van ouders bij school te versterken en te borgen. Als input hiervoor hebben zij 10 gesprekken gevoerd met betrokkenen, waaronder een met Hans Teegelbeckers van VOS/ABB en Marco Frijlink van de Vereniging Openbaar Onderwijs.

Alle tien afleveringen van deze podcast zijn hier te beluisteren. Tegen de tijd dat de nota in de Kamer wordt behandeld zal de VOO met een uitgebreide reactie komen.

Tags: Ouders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In Friesland zijn de afgelopen jaren zo'n dertig samenwerkingsscholen ontstaan. Deze scholen combineren openbaar onderwijs met andere onderwijsvormen. VOO-voorzitter Marco Frijlink ondersteunt dit concept vanwege de positieve invloed op persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Durk Meijer, die leiding geeft aan zowel een christelijke als een openbare school in Drachten, werkt aan het overbruggen van verschillen tussen deze scholen.