Nieuws

Brief naar Kamercommissie over wet Bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs

Gepubliceerd op: maandag 14 juni 2021

Het Wetsvoorstel Bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs beoogt het onder andere mogelijk te maken dat mbo-instellingen kunnen fuseren met scholen voor voortgezet onderwijs. Dit zou goed zijn om de dalende instroom in het beroepsonderwijs op te vangen en de doorstroom tussen met name VMBO en MBO te verbeteren.

De wet is echter tot stand gekomen zonder betrokkenheid van belangrijke partijen zoals ouderorganisaties, vakbonden en leerlingenorganisaties. Het resultaat is een wet die meer problemen oplevert dan oplost. Onze belangrijkste bezwaren:

1. In een fusieschool geldt straks de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) in plaats van de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). Daardoor komt een waslijst aan medezeggenschapsrechten die met name ouders en leerlingen nu hebben te vervallen.

2. De wet is veel breder gemaakt dan nodig is en daardoor ontstaan onnodig ook veel meer problemen.

3. De breedte van het aanbod en daarmee echte vrije schoolkeuze komt onder druk te staan, waarbij we ons vooral zorgen maken over de beschikbaarheid van voldoende openbaar onderwijs.

Vandaag deden de VOO, AOb, CNV, FvOV, FNV, LAKS en O&O in een brief een laatste dringende oproep aan de Kamercommissie Onderwijs om deze wet niet aan te nemen en terug te sturen naar de tekentafel, waarbij wij uiteraard graag beschikbaar zijn om mee te denken over een betere wet.

Lees de brief hier.

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).