Nieuws

Gratis webinar: Vormingsonderwijs in het openbaar onderwijs

Gepubliceerd op: woensdag 27 maart 2024

Het openbaar onderwijs heeft een actief-pluriforme opdracht. Dit betekent dat het onderwijs bijdraagt aan ‘de ontwikkeling van de leerling met aandacht voor de godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden, zoals die leven in de Nederlandse samenleving’. Daarom kunnen kinderen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs krijgen. Niet alle openbare scholen weten wat ze ‘moeten’, maar vooral ook niet wat er tegenwoordig mogelijk is bij het invulling geven aan deze wettelijke verplichting. Vormingsonderwijs is een kans om leerlingen op openbare scholen wat extra’s te bieden op de thema’s socialisatie en persoonsvorming.  

De VOO, Centrum voor Vormingsonderwijs en VOS/ABB organiseren op 15 april om 16:00 uur een gratis webinar over vormingsonderwijs.

Programma:

16:00 Welkom door Esther van Vroonhoven, directeur-bestuurder van Centrum voor Vormingsonderwijs
16:05 Hans Teegelbeckers (directeur VOS/ABB) over de actief pluriforme opdracht van het openbaar onderwijs

16:25 Marjon Jongsma (regiobegeleider Centrum voor Vormingsonderwijs) over hedendaags vormingsonderwijs in de praktijk

16:45 Vragen en gesprek met de deelnemers

17:00 Afsluiting

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).