Nieuws

Save the date: 13e WMS congres

Gepubliceerd op: vrijdag 6 september 2019

De inschrijving voor het 13e WMS congres 2019 staat vanaf 2 september open.

Op woensdag 27 november 2019 vindt het 13e landelijke WMS congres plaats in de ReeHorst in Ede met als thema Meer verantwoordelijkheden, meer samenwerking. Het congres wordt georganiseerd door Onderwijsgeschillen en het project Versterking medezeggenschap, waar de Vereniging Openbaar Onderwijs onderdeel van uitmaakt.
De landelijke (onderwijs)organisaties en een aantal deskundigen uit de praktijk verzorgen in drie rondes 47 inspirerende workshops (waarvan 6 workshops door de VOO worden georganiseerd), sessies en lezingen.
Het is een leerzame dag voor iedereen die betrokken is bij zeggenschap en medezeggenschap in het funderend onderwijs. Een deel van het aanbod workshops en lezingen sluit aan bij het thema van de dag, maar ook actuele ontwikkelingen komen aan bod.  

Plenaire opening

De keynote speaker is Boris van der Ham, oud-politicus, acteur en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Als democratie-activist en oud-Kamerlid weet Van der Ham als geen ander hoe belangrijk samenwerking is. DNL theatercollectief gaat tijdens het plenaire deel op geheel eigen wijze in op het thema en zorgt voor de luchtige toets.

Aanbod voor brede doelgroep en voor specifieke doelgroepen

Naast een groot aanbod van workshops en lezingen voor een brede doelgroep worden er ook workshops voor specifieke doelgroepen aangeboden. 
Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verzorgt in elke ronde een workshop voor leerlingen in de (G)MR. Alle reden dus voor leerlingen om zich aan te melden. 
Voor bestuurders, directieleden en schoolleiders, wordt er onder meer een masterclass door Boris van der Ham verzorgd. En in elke ronde worden workshops/lezingen aangeboden voor beginnende/startende (G)MR-leden.  
Lees voordat u uw keuze maakt de beschrijvingen van de workshops/lezingen goed door. 

Inschrijving en informatie

UPDATE: U kunt zich niet meer inschrijven voor dit unieke WMS congres. Alle workshops zijn vol! 

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).